White vann tävlingen om Jönköpings nya kallbadhus

Arkitektkontoret White har vunnit arkitekttävlingen om Jönköpings nya kallbadhus med ett bidrag som är anpassat efter dygnets variation i ljus och mörker. Rummen och platserna är utformade efter väderstreckens olika förutsättningar i ljus, temperatur, vyer och känsla för att skapa en kontemplativ badupplevelse, året om.



Whites vinnande bidrag för Jönköpings nya kallbadhus är anpassat efter ljusets växlingar. Bild: Aesthetica Studio

Whites bidrag innehåller dessutom nya mötesplatser i naturen – och i anslutning till kallbadhuset – i syfte att låta alla besökare få möjlighet att njuta av det storslagna med platsen.


En del av juryns motivering lyder: ”Förslaget har ett bra och tydligt helhetstänk med en vacker och ändamålsenlig lösning av uppgiften. Analysen av platsen och byggnadens arkitektur hänger ihop hela vägen. Förslaget har ett hänsynsfullt och poetiskt sätt att jobba med ljus/skugga, material, siktlinjer och utsikt, olika rumsliga upplevelser och fasaduttryck.”

Josef Wiberg är ansvarig arkitekt på White och han är stolt och glad över vinsten:


– Det är sällan du som arkitekt får möjlighet att delta i en tävling likt denna, de är rätt sällsynta. Att då, när man lagt ned stor kraft, energi och tid på ett tävlingsförslag, få besked om att vårt bidrag faktiskt vann och därmed kommer att realiseras, det är en fantastisk känsla. 


En viktig faktor som de tävlande skulle ta hänsyn till var att kallbadhuset skulle vara till för alla Jönköpingsbor.


– Genom att skapa sittplatser längs bryggans ena sida, vindskyddade utsiktsplatser, möjlighet till grill och lek i kallbadhusets direkta omgivning är vår förhoppning att alla, oavsett om du önskar kallbada eller inte, kan njuta och ta del av såväl själva byggnaden som vattnet och platsens omgivningar, säger Josef Wiberg.
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2021 fritid & park i Sverige förlag AB. All rights reserved.