Fullspäckad spelfestival för hela familjen

28 december startar Vinterspelen i Malmö, en åtta dagar lång spelfestival med rymdtema. Arrangemanget innehåller allt från brädspel till VR, e-sport och robotbygge och har som syfte att skapa ett aktivt och stimulerande lov för alla Malmös barn och unga.


#vinterspelen #datorspel #brädspel #spelfestival
En rymdinspirerad spelfestival landar mitt i Malmö under julhelgen. I ett 900 kvadratmeter stort tält kan man prova på allt från klassiska brädspel till dataspel, e-sport, VR, programmering och robotbygge. Bild: Malmö stad

Vinterspelen äger rum 28 december–5 januari. I ett stort tält på Stortorget i centrala Malmö öppnas en hel värld av spel och interaktiva upplevelser. Förutom spel står workshops, rymddiscon, liveteckning och en mängd andra kreativa aktiviteter på programmet. Arrangemanget vänder sig till barn och ungdomar men hela familjen är välkommen. I tältet kommer det att finnas ett café samt minihörnan Pluto med enkla och taktila spel för de allra minsta. Alla programpunkter är gratis och inga tidigare spelerfarenheter krävs.


I Föräldrahörnan finns Malmöprojektet Digital social fritid på plats för att dela med sig av tips kring spelande. Här kan föräldrar prova på spel, diskutera god internetkultur, få med sig nya begrepp och förklaringar på spelvärldar samt tips på hur man till exempel kan hålla mattider i relation till barnets spelande. Även hälsocoacher från MFF kommer finnas till hands för att guida och svara på frågor.

Några av årets nyheter och höjdpunkter på Vinterspelen:

Streamingbox – En live-streamingbox kommer att placeras ute på torget där man bland annat kommer kunna följa professionella streamers som spelar Fortnite eller testar lokalt utvecklade spel från Malmö. Även intervjuer och samtal med aktörer som Hello World!, Pink Programming och The Game Assembly kommer att ta plats i boxen.


Tema rymden – Släpp din jordpersonlighet för ett tag och bli en del av det fiktiva rymdäventyret som byggs upp på platsen. Gå in i rymdbasen Mission to MA7Mo, träffa Vinterspelens egna rymdspanare, titta på specialdesignad rymdgrafik av prisbelönta designern Nawaz Alamgir och simulera din egen rymdavfärd med hjälp av en kontrollpanel. Missa inte när Cool Minds leder en workshop där uppdraget är att få en robot att flytta på månstenar eller det interaktiva spelet där du styr ett rymdskepp genom att cykla.


Årets spelutbud – En stor del av programmet består av populära spelaktörer och deras spel. Besökare kommer bland annat kunna prova på Minecraft, Super Lucky’s Tale, Rocket League, Star Stable, LEGO-spel, FIFA 2020, Super Smash Bros Ultimate, Just Dance 2020, Splatoon, Crash Bandicoot Racing och många fler. Missa inte heller när Malmöbaserade Illusion Labs visar upp sitt hyllade spel Way of the Turtle eller när framtidens spelutvecklare från The Game Assembly presenterar sina egna spel.


Prova på e-sport – Utbudet av spel kommer vara brett för att kunna möta olika intressen och attrahera hela familjen. Erfarna instruktörer från Malmö e-sport finns på plats för att hjälpa alla att komma igång. För den som redan är rutinerad och vill ha en riktig utmaning, kan man möta Zacke och Zimme från MFF:s e-sportlag i FIFA uppe på scenen.


Retrohörnan Platsen för alla som vill ha en nostalgitripp i spelens värld. Här kan man upptäcka eller återuppleva klassiker som Dr. Mario, Donkey Kong Country, Snowboards Kids och Super Monkey Ball. Besökarna kan förvänta sig tjockare skärmar, charmiga gränssnitt och klassiska handkontroller.


Cosplay I Cosplay skapar utövare egna dräkter från spel, film och böcker. Under Vinterspelen visas denna värld genom utställningar, föreläsningar, intervjuer samt en öppen uppvisning i slutet på veckan. Så ta chansen att se handgjorda dräkter, coola props och vackra gestaltningar. Eller varför inte ta steget upp på scenen själv förvandlad till din favoritkaraktär?