Måns Möller och Idrottshjälpen vill dela ut mer pengar

Finnes: Ekonomiska medel för att bedriva verksamhet för NPF-diagnoser och de som behöver hjälp med medlemsavgifter, cupavgifter och utrustning.

Sökes: Föreningar och familjer som är i behov av pengarna.

Stiftelsen Viggo Foundation med Måns Möller i spetsen och Idrottshjälpen i Stiftelsen Aktiv Skola har ett annorlunda problem. Oftast finns det gott om idéer på vettig verksamhet i idrotten, men ont om pengar. Kanske kan Viggo Foundation och Idrottshjälpen hjälpa till att ändra på det.


Måns Möller som startat stiftelsen Viggo Foundation i lekfull kamp med världsmästaren Martin Lidberg under ett pass parabrottning.
Måns Möller och hans stiftelse Viggo Foundation delar ut pengar till de som bedriver verksamhet för unga med NPF-diagnos (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), såsom adhd och Tourettes – och vill dela ut till fler. Här i kamp med världsmästaren Martin Lidberg under ett pass parabrottning i Svenska Brottningsförbundets regi. Även nystartade Idrottshjälpen i Stiftelsen Aktiv Skola har pengar att dela ut och efterlyser fler ansökningar. Foto: Idrottens Kraft

Stiftelsen Viggo Foundation startades av komikern Måns Möller för sex år sedan med målet att aktivera unga med NPF-diagnoser, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Stiftelsen Aktiv Skola startade sitt koncept Idrottshjälpen i januari i år. Båda har ekonomiska medel men har svårt att nå fram – och välkomnar därför ansökningar senast i september respektive 31 maj och 30 november.


– Vi vänder oss till föreningar som aktiverar unga med NPF-diagnoser och gärna har varit igång med verksamhet ett tag, och som söker pengar för nya eller extra insatser. Det kan vara att träna fotboll en gång i veckan eller köra igång ett innebandylag, berättar Helene Wigren på Viggo Foundation som delar ut upp till 50 000 kronor om året – beroende på hur mycket pengar som kommer in till stiftelsen.

Inte så mycket kan tyckas, men en gudagåva för de som behöver hjälp med hallavgifter och utrustning – eller utöka en satsning på parabrottning som Svenska Brottningsförbundet vars prova-på-verksamhet i BK Athéns lokaler på Söder i Stockholm besöktes av Måns Möller, sonen Viggo och ett tiotal andra unga med NPF-diagnos. Deras första brottningspass i livet leddes av tidigare världsmästaren Martin Lidberg. Att pappa Måns lyckades få världsmästaren på fall vid ett tillfälle höjde stämningen i lokalen ytterligare.


– Alla barn behöver idrotta, men våra kids med NPF-diagnos behöver det ännu mer. Att träna ett pass gör att man får lättare att koncentrera sig efteråt och för oss går läxläsningen mycket lättare när man fått aktivera sig. Parabrottning var fantastiskt kul och Viggo frågar redan när vi kan brottas nästa gång, säger Måns Möller.


Så här glada var barnen med NPF-diagnos och Måns Möller efter brottningspasset med världsmästaren Martin Lidberg som leddes av Cem Celepli Atci.
Så här glada var barnen med NPF-diagnos (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och Måns Möller efter brottningspasset med världsmästaren Martin Lidberg. Cem Celepli Atci leder Svenska Brottningsförbundets satsning på parabrottning. Foto: Idrottens Kraft

Stiftelsen Aktiv Skola startade Idrottshjälpen i januari i år och har hittills delat ut 100 000 kronor till verksamheter som ger ökad rörelse. Det kan vara familjer som behöver hjälp med medlemsavgifter, utrustning, resor till och från matcher eller träning samt cup- och tävlingsavgifter. Även föreningar och deras idrottsledare är välkomna att söka ekonomiskt stöd.


Behovet är stort. Enligt Rädda Barnen lever nästan 200 000 barn i familjer med låg inkomststandard – vilket kan vara ett hinder för att börja eller fortsätta idrotta.


– Vi vet att behovet är betydligt större och välkomnar därför fler ansökningar – och även företag som tycker att idén att alla ska ha chans att idrotta, oavsett ekonomisk situation, är bra och därför är beredda att hjälpa till, säger Lars Erlandh, verksamhetschef på Stiftelsen Aktiv Skola.

Stiftelsen Aktiv Skola är i startgropen för ett pilotprojekt tillsammans med Utbildningsförvaltningen i Stockholms Stad och föreningslivet inom ramen för stadens rörelsesatsning Spring i benen. Målet är att få unga att börja röra på sig i skolan och därefter söka sig till närliggande föreningar för att komma igång och idrotta – med stöd av medel från Idrottshjälpen om det behövs.


För att söka pengar från Viggo Foundation: Skicka ett mejl till info@viggofoundation.se med uppgifter om vilken förening ni är, hur länge ni varit igång, vad ni söker pengar för, hur mycket pengar ni söker samt hur ofta och länge ni ska bedriva verksamheten.


För att söka pengar från Idrottshjälpen Stiftelsen Aktiv Skola: Gå in på idrottshjalpen.aktivskola.org. Sista anmälningsdag för året är 30 november.


Text: Thomas Björn