Vellinge kommun fylldes av golfare och hästar

8–13 juli stod Ljunghusens Golfklubb i Vellinge kommun, Skåne, värd för lag-EM herrar – ett av de största amatörevenemangen inom golfen: 16 länder med sex spelare och minst två ledare i varje lag, plus golfintresserad publik på plats – framför allt för att följa hemmaspelaren Albin Bergström.


Magnus Jivén, klubbchef för Ljunghusens Golfklubb, är nöjd med arrangemanget av lag-EM i golf där Sverige tog guld. Nu återgår verksamheten till det vanliga igen med satsning på bredd, elit och att få in nyanlända i samhället med hjälp av mentorer i klubben: Projektet Golf för nya vänner. Foto: Ulf Nilsson Photo

Tävlingen gick bra, både sportsligt och organisatoriskt. Sverige tog guld och arrangören Ljunghusens Golfklubb fick beröm av både EGA, European Golf Association och Svenska Golfförbundet som var medarrangör.


– Jag är mycket nöjd med engagemanget från alla ideella krafter i klubben som har ställt upp, och alla anställda på Ljunghusens Golfklubb med banpersonalen i spetsen. Det känns också roligt att vårt arbete har uppskattats av spelare, coacher och åskådare runt omkring, säger Magnus Jivén, klubbchef på Ljunghusens Golfklubb.

Parallellt med lag-EM i golf arrangerades årets upplaga av Falsterbo Horse Show, bara ett par kilometer nedanför Ljunghusen på Falsterbo-näset. Vellinge kommun stod verkligen i centrum för golf- och hästintresserade i mitten av juli.


Mor och dotter puttar på övningsgreenen på Ljunghusens Golfklubb under klubbens prova-på-verksamhet. Foto: Mohammed Al Balout, Vellinge kommun

Efter lag-EM kunde klubbchef Jivén och hans organisation pusta ut och återgå till ”normal” verksamhet, bland annat att hjälpa in nyanlända i samhället – projektet Golf för nya vänner – där klubben arrangerar prova-på-träffar, bistår med mentorer och öppnar upp sitt företagsnätverk. Det har redan gett resultat. En av de nyanlända har fått praktikplats i klubbens restaurang och en annan agerade chaufför under lag-EM.

Text: Thomas Björn