Vasaloppet lanserar Nattvasan 45

Nattvasan 90 kördes första gången 2017. Ett lopp som har beskrivits som en nästan magisk upplevelse, men även som något av det tuffaste man kan utsätta sig för i Vasaloppsarenan. För att ge fler möjlighet att få den här upplevelsen lanseras nu Nattvasan 45.


Starten i Nattvasan 90 i början av året. Foto: Ulf Palm/Vasaloppet

Under Nattvasan är de enda ljuskällorna månen och pannlampor. Deltagarna, som åker i par, måste vara redo att besegra både den ovana situationen att åka sent på kvällen och det kompakta vintermörkret som omsluter dem i spåret. Laget åker tillsammans av säkerhetsskäl och det ska inte vara längre avstånd än att de håller uppsikt över varandra. Vid målgång får det vara ett avstånd på maximalt 20 sekunder.

– Det är många som efterfrågat möjligheten att få åka en kortare variant av Nattvasan och det känns bra att vi redan nu till vintern kan erbjuda ett lopp som de allra flesta kan klara av, säger Johan Eriksson, utvecklingsansvarig på Vasaloppet.

Nattvasan 45, med start i Oxberg och samma sträckning som Halvvasan, har en ganska så väsentlig skillnad från loppen som arrangeras dagtid. Det här är första tillfället sedan 2012, då Skejtvasan kördes för sista gången, som deltagarna har möjlighet att åka ett kortare lopp i fri stil om så önskas. Vasaloppet har nämligen denna natt både skidspår för klassisk skidåkning och även en pistad skejtyta.

Både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 startar klockan åtta på kvällen när mörkret fallit. De som ger sig ut i spåret får klara sig så gott som själva i vinternatten på väg mot Vasaloppsmålet i Mora. Vid Vasaloppskontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris kan deltagarna fylla på med dryck, men all annan utrustning måste de bära med sig själva.

Dagtid är det en utmaning att ta sig till målet på Vasagatan i Mora. På natten blir det ett äventyr. Värd för Nattvasorna är friluftsföretaget Silva, som varit med från allra första början.

– Med Nattvasan 45 får fler längdskidåkare möjlighet att upptäcka hur fantastiskt kul det är, och vilken upplevelse det är, att åka längdskidor i pannlampans sken. Nattvasan ger en möjlighet för oss att visa att det går att vara aktiv utomhus även under den mörka vinterperioden, säger Madelene Öhlin, marknadschef på Silva.

Nattvasan är ett motionslopp och ingen segrare utses.