Föreningar vill få Varberg på fötter under Idrottens dag

På lördag är det dags för Idrottens dag. I Varberg deltar ett tiotal föreningar i evenemanget som erbjuder kostnadsfria aktiviteter för hela familjen, med fokus på framtidens idrott och hur rörelseglädje kan få barn och unga att vilja idrotta och röra på sig hela livet.


#idrottensdag #varberg
Idrottens dag i Varberg kommer att vara fylld med roliga aktiviteter, bland annat discgolf. Besökare får prova på, uppleva, fundera och prata om hur framtidens idrott kan se ut. Genrebild: Crosslap, Pixabay

Idrottens dag är ett koncept från Riksidrottsförbundet som arrangeras på 25 platser runt om i landet. Dagen ska hjälpa till att lyfta upp idrottsfrågorna på agendan och uppmuntra till samtal om hur idrotten ska se ut i framtiden. Det handlar om idrottens utveckling mot ”En ny syn på träning och tävling” och en idrottsrörelse där alla är välkomna på sina villkor och får delta utifrån sina förutsättningar.


I Varberg är det Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna som arrangerar Idrottens dag i samverkan med Varbergs kommun och lokala föreningar. Dagen handlar om att inspirera barn, unga och vuxna att hitta till och stanna kvar inom idrotten.


− Idrottsrörelsen har en jätteviktig roll i att motverka stillasittande och främja ett aktivt liv i alla ådrar, där våra föreningar är nyckeln. Genom att utmana de gamla formerna för träning och tävling och fokusera på en bred motorisk bas med många olika idrottsaktiviteter och rörelsemönster får vi barn och unga som vill, vågar och kan fortsätta röra på sig hela livet, säger Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef.

Utöver att möta de lokala föreningarna och ta sig runt i en rörelsebana kan man också delta i samtal om utmaningar och möjligheter för framtidens idrott.


− Vi hoppas på goda dialoger. En tillgänglig och inkluderande idrott består av så många delar. Det handlar om allt från idrottsmiljöer, till ledarskap och stödsystem. Samhället har en viktig uppgift i att skapa förutsättningar för föreningarna att bedriva en god verksamhet, säger Peter Gårdestedt.