Vansbrosimningens funktionärer delar på 1,3 miljoner

Omkring 900 personer från ett 40-tal ideella föreningar och organisationer hjälper till vid Vansbrosimningens tävlingar varje sommar. Ersättningen för funktionärernas insatser går till föreningarna och nu är det klart att drygt 1,3 miljoner kronor går tillbaka till Vansbrosimningens funktionärsföreningar.

Vansbrosimningen är beroende av sina funktionärer och som tack utgår ersättning till deras respektive föreningar. Foto: Mickan Palmqvist

Varje sommar kommer drygt 14 000 deltagare och närmare 35 000 besökare till Vansbro för att delta i och heja på dem som deltar i Vansbrosimningens lopp i öppet vatten-simning, triathlon och swimrun. För att ta hand om deltagarna och besökarna engageras omkring 900 personer från ett 40-tal ideella föreningar och organisationer. Ersättningen för funktionärernas insatser går till föreningarna och nu är det klart att 1 326 004 kronor går tillbaka till föreningarna efter sommarens evenemang.


En av föreningarna som engagerar sina medlemmar i Vansbrosimningen är VAIK Hockey. VAIK Hockey har verksamhet för både stora och små, ett damlag i division 2, ett herrlag i division 3 och några ungdomslag.

– Vi har dessutom ett veteranlag som tränar en gång i veckan. Det kommer 30–35 personer på träningarna och det kan vara allt från en storbonde i Dala-Järna till lärare på VUC, både erfarna och nya spelare, berättar Peter Jeppsson, VAIK Hockey.


Kostnaden för driften av ishallen delar föreningen med Vansbro Kommun men det tillkommer många utgifter som lätt springer iväg och blir stora kostnader.


– Bara att anmäla ett hockeylag till serien kostar pengar, sedan har vi bland annat domarkostnader och transporter till matcher, säger Peter Jeppsson.


För att finansiera verksamheten har VAIK Hockey valt att engagera sig som funktionärer åt Vansbrosimningen. Insatsen börjar med att packa närmare 17 000 startkuvert och fortsätter sedan med byggnation av bland annat duschar, försäljning på området och logi på gymnasieskolan. Totalt har VAIK Hockey 60–70 personer involverade under Vansbrosimningen.

– Den grupp vi har med oss är vana att arbeta, folk ställer upp och arbetar jättebra. Till och med gamla spelare kommer tillbaka med anhöriga och hjälper till, säger Peter Jeppson.


Att föreningarna ställer upp med funktionärer är en förutsättning för att evenemanget ska kunna arrangeras, något som Jan Palander, vill trycka på lite extra.


– Vi vill att alla ska veta att utan funktionärerna så skulle inte Vansbrosimningen fungera, det är en ovärderlig och otroligt uppskattad insats som funktionärerna gör, avslutar Jan Palander.