​Mäktig ek och äkta kastanj tog hem Växjö Trädpris 2019

Igår delades Växjö Trädpris ut för sjunde året i rad. Huvudpriset gick till Elisabet Ardö och Thomas Lindberg på Norr i Växjö för bevarandet av en gammal ek på deras tomt. Priset för årets exotiska träd tilldelades Bostadsrättsföreningen Byalaget Kronoberg på Hovshaga för deras vård av en äkta kastanj.


#växjö #trädpris #kastanj
Den nu prisbelönade äkta kastanjen står hos bostadsrättsföreningen Byalaget Kronoberg i Växjö. Foto: Växjö kommun

Växjö Trädpris instiftades 2013 och består av ett huvudpris till ett inhemskt träd och ett pris till ett exotiskt träd. I år delades även ett hedersomnämnande ut till Sven Wiik, för hans stora engagemang i Linnés arboretum. – Sven har med outtröttlig entusiasm varit med och arbetat med Linnés arboretum sedan den första plantan sattes 2007. Först som anställd på kommunens skogsenhet och nu som glad pensionär, säger Göran Svantesson, stadsträdgårdsmästare Växjö kommun.


Vinnarna av trädpriset har utsetts av en jury efter att Växjöborna fått komma in med förslag på nominerade.


– I en växande stad som Växjö blir det extra viktigt att värna om det gröna och låta träden ta plats i våra stadsdelar och kvarter. Med trädpriset vill vi uppmärksamma människor som gör det där lilla extra för träden, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

En del av motiveringen för eken på Norr: ”Eken höjer sin krona över tomten liksom över gatan och skapar rumslighet, karaktär och minskar gaturummets skala. Trädet var först på platsen, långt innan villan som när den byggdes gjorde det i samspel med eken.”


En del av motiveringen för den äkta kastanjen på Hovshaga: ”Kastanjen bidrar med rumslighet till gården, sol- och skuggspel, en spänning med sina gröna vasskantade blad och taggiga frukter. Kastanjen hälsar alla välkommen hem!”


Priset är 5000 kronor, ett diplom samt en skylt att sätta i trädgården.