​Vätternrundan hjälper dig fixa nyårslöftet

Fick du en startplats till Vätternrundan i julklapp eller gav du det som nyårslöfte? För alla som ska cykla de 30 milen runt Vättern för första gången, gör Vätternrundan nu en extra satsning. Med podd, Facebookgrupp och instruktionsfilmer ska nybörjaren få svar på alla sina frågor.30 mil på cykel kräver ordentlig förberedelse och Vätternrundan gör i år en extra satsning för att stötta de som ska cykla motionsloppet för första gången. Foto: Petter Blomberg

Att cykla 30 mil är inte gjort i en handvändning och som nybörjare finns det många frågor om träning och upplägg. Därför ger Vätternrundan nybörjarna en extra hjälpande hand i år.


– Vi har frågat runt bland cykelexperterna vi känner för att kunna ge våra blivande deltagare de bästa svaren på alla funderingar, berättar Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.


Podden ”Hjälp! Jag ska cykla Vättern!” som lanserades i mitten av december är en del av satsningen. Där diskuterar nybörjarna Sofia och Jonas träning, mat, gruppcykling och allt annat man som ny undrar över, tillsammans med olika experter.

– I Facebook-gruppen med samma namn är alla välkomna att prata vidare om det som diskuterats i podden eller att ställa sina egna frågor och ge råd. Självklart är också Vätternrundan aktiva i gruppen och delar filmer, artiklar och expertråd från partners som cyklister kan ha intresse av, säger Ulrika Smith Svenstedt.


Snabb och handfast experthjälp utlovas också i de how-to-filmer som släpps under våren. Där får cyklisten bland annat lära sig hur man klickar i och ur pedalerna, hur man klär sig som ett proffs och strategier för att få energin att räcka hela vägen runt sjön.

Många har också nytta av att följa andra nybörjares träningsresa. Spana in videoreportageserien ”Vägen mot målet i Motala” på cykla.se. En av cyklisterna att följa är Sofia från podden som delar med sig av sin resa mot den stora utmaningen.