​Världsstjärnor inom bastu kommer till Helsingborg

Av Sveriges cirka 48 kallbadhus ligger inte mindre än tre stycken i Helsingborg. 31 januari–5 februari arrangerar de gemensamt den första upplagan av Kallbadsveckan och bjuder in till en vecka i hälsans och välbefinnandets tecken.


Pålsjöbaden är ett av tre kallbadhus i Helsingborg. Foto: Anna Alexander Olsson

Att kallbada är för vissa en vardagsrutin och för andra ett galet äventyr. Under Kallbadsveckan ska det finnas något för alla och det går att köpa badpass för antingen tre eller sju dagar, så att även den oinvigde känner sig manad att prova på.


Det är kallbadhusen Rååbadet, Kallis och Pålsjöbaden som står bakom evenemanget och

vid köp av ett badpass ingår förutom fritt inträde till alla kallbadhusen även yogapass, midnattsbad samt olika föreläsningar.


Bland annat kommer Linda Ahlgren och Linda Vagnelind som skrivit boken ”Kalla bad” samt mästare inom saunagus och aufguss: Linda Myrberg, Cristian Rebedau och Pang Ong. Alla tre har placerat sig i toppen av världsmästerskapet i sauna och på Pålsjöbaden kommer de att bjuda på en upplevelse folk sent kommer att glömma.

Mia Jansson som är anläggningsföreståndare på Kallis och Pålsjöbaden hoppas att såväl nybörjare som redan frälsta tar chansen att njuta av värmen under en vanligtvis ruggig vintervecka i staden.


– Miljöerna är fantastiska här. Att sitta i värmen och blicka ut över Sundet, med utsikt över Danmarks kust och kunna följa färjorna som går hela tiden är en riktig upplevelse. Helsingborg är ett mecka för kallbad och det ska vi nu fira. Det är friskvård när det är som bäst, säger Mia Jansson.