​Världseliten i parkour kommer till Helsingborg

Den 9–10 november bjuder Air Wipp i Helsingborg åter in de främsta atleterna från världens alla hörn för att göra upp i en av världens största tävlingar i parkour och freerunning – The Air Wipp Challenge.


Air Wipp Challenge arrangeras för sjätte året i rad i Helsingborg och kan följas både på plats och via en livesändning. Foto: Helsingborg Arena

Parkour, eller freerunning, är en sport som vuxit starkt i Sverige de senaste åren. Mästerskapet The Air Wipp Challenge arrangeras nu för sjätte året i rad och välkomnar i år 41 av de absolut bästa atleterna från mer än 15 länder.


Sporten handlar om effektiv rörelse, att ta sig från en punkt till en annan på ett så effektivt sätt som möjligt. Det handlar också om kreativ frihet i att göra det i ett så estetiskt sätt som möjligt, vilket involverar akrobatik och andra rörelser.

– Vi har märkt hur sporten verkligen tagit fart här i Sverige de senaste åren. Det som vi tror lockar människor är friheten och tillgängligheten, det enda du behöver för att utöva parkour är hinder som kan hittas överallt runtomkring dig, säger Marcus Gustafsson, arrangör och medgrundare av The Air Wipp Challenge.


I Helsingborg Arenas stora hall byggs det inför tävlingen upp en bana av boxar, rörställningar och andra hinder för de tävlande att utnyttja så kreativt som möjligt. Varje tävlande har en minut på sig och start sker på en bestämd plats. Atleterna gör volter, hopp, snurrar och tricks och det gäller att vara smidig och kreativ för att kunna kombinera så många trick som möjligt och få en bra poäng. De tävlande blir bedömda på kreativitet, flow, utförande, svårighetsgrad och övergripande prestation.

The Air Wipp Challenge startar på fredagen den 9 november med en ungdomstävling samt en tävling för endast tjejer samt kvalificering inför huvudtävlingen under lördagen, då finalen avgörs både för tjejer och killar.


Tävlingen kan följas såväl på plats som via en livesändning. Förra året var över 2500 besökare på plats i arenan för att uppleva tävlingen, medan 37 000 tittade online. Länk till livesändningen av årets tävling kommer att finnas på awc.com.