Världens (kanske) största insektshotell

Nu har ett nytt hotell slagit upp portarna i ett av MKB:s hyreshus på Seved i Malmö. Men hotellet är varken till för turister eller affärsresenärer. Istället bor det främst insekter i hotellets fyrahundra rum.


Foto: MKB Fastighets AB

Allt från vildbin och humlor till vanliga blomsterflugor huserar nu i 400 rum, på totalt 20 kvadratmeter, längs en husgavel på Seved i Malmö. Rummen är inredda med bambu, vass, ull, håligt tegel och halm.

Bakom hotellet står odlingsnätverket Seved, med stöd från Miljöförvaltningen, som även har stadsodling i kvartersträdgårdar i närheten. Allt bidrar till att göra Seved till ett grönt och skönt bostadsområde mitt i staden.


– Insektsväggen har blivit en mötesplats både för grannarna i området och för människor som passerar förbi. Eftersom väggen är så stor reagerar folk när de går förbi och det blir ett naturligt samtalsämne här i området. Förutom att bidra till välpollinerade buskar, träd och blommor bidrar väggen alltså med mycket positiv uppmärksamhet, säger Göran Olsson, odlingsnätverket Seved.

Invigningen ägde rum med pompa och ståt den 24 september då miljönämndens ordförande Carina Nilsson (S) talade och förklarade hotellet öppnat.