Seniora elitidrottare utmanar syn på åldrande

Hur är synen på att åldras i dagens samhälle? Den brittiska fotografen Alex Rotas har specialiserat sig på att fotografera seniora elitidrottare och vill främja en bredare syn på åldrande. Nu invigs hennes utställning Snabb. Stark. Årsrik. i Göteborg med bilder på atleter över 60 år som medverkar i internationella mästerskap.


Med bilder på seniora elitidrottare som Kurt Winkelhake, Leontine Vitola, Hardev Singh och Anna-Lisa Lind vill fotografen Alex Rotas både bredda synen på åldrande och fånga den idrottsliga gemenskapen.
Med bilder på seniora elitidrottare som Kurt Winkelhake, Leontine Vitola, Hardev Singh och Anna-Lisa Lind vill fotografen Alex Rotas både bredda synen på åldrande och fånga den idrottsliga gemenskapen. Foton (beskurna): Alex Rotas

Göteborgs 400-årsjubileum firas under tre år med olika tema och i år är det dags för temat Hälsa för att bidra till en mer välmående stad och region. Alex Rotas utställning Snabb. Stark. Årsrik. blir den första av tre utställningar inom hälsoperspektivet som kommer att visas på Hela Stadens Galleri på Heden i Göteborg.


– Jag vill fånga idrottarnas fysiska och mentala ansträngningar liksom vänskapen som uppstår i den varma gemenskapen där alla delar samma mål. Jag tycker om den tuffa, men vackra enkelheten i friidrottstävlingar: atleten står vid startlinjen eller ska just genomföra ett hopp och det enda som betyder något är hur snabb och stark hen är, säger Alex Rotas.

Vernissagen görs i samarbete med Kulturskolan, IFK Göteborg Friidrott, AgeCap, Göteborgs universitet och Carin Mannheimers minnesfond, Göteborgs Stad äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen och Idrotts- och föreningsförvaltningen. I samband med alla utställningar kommer det arrangeras olika aktiviteter och projekt där hälsoperspektivet fördjupas ytterligare.