Upplev en dopingkontroll med hjälp av VR

Under skidskytte-VM i Östersund 7–17 mars finns Svensk Antidoping på plats för att utföra dopingkontroller och att informera allmänheten om antidopingarbetet. Med hjälp av VR-glasögon kan VM-besökarna uppleva hur en dopingkontroll fungerar i verkligheten.


Besökarna under skidskytte-VM erbjuds att själva uppleva en dopingkontroll med hjälp av VR-teknik. Bild: Pixaline/Pixabay

På uppdrag av International Biathlon Union (IBU) är det Svensk Antidoping som utför dopingkontrollerna under VM.


– En viktig del av Svensk Antidopings verksamhet är att förebygga doping genom information och utbildning som ökar kunskap om antidoping. Våra insatser under VM i Östersund är ett gott exempel på hur vi gör det i samarbete med idrottsorganisationer. Den förebyggande verksamheten är även ett krav i Världsantidopingkoden, säger Christine Helle, chef för Svensk Antidoping.

I Östersund kommer VM-besökarna kunna uppleva en dopingkontroll med hjälp av VR-teknik. En unik möjlighet att få kunskap om hur det går till i verkligheten. Applikationen är framtagen av Australiens nationella antidopingorganisation.


Besökarna kan också testa sina kunskaper i ett antidopingquiz eller träffa Vasaloppsvinnaren Britta Johansson Norgren och Martina Perendi som är antidopingkoordinator i IBU. Dessutom finns Joanna Sjöö, utbildad dopingkontrollfunktionär, på plats för att berätta om Svensk Antidopings sökhundsverksamhet och dopingsökhunden Molly.

Svensk Antidoping finns på plats i närheten av biljettkassorna två timmar före tävlingsstart och fram till start.