Ungdomseliten i simning gör upp i Norrköping

Den 10–14 juli avgörs Svenska Ungdomsmästerskapen i simning i Norrköping. 900 deltagare med 150 ledare samlas för Sveriges största ungdomstävling i simning.


I juli träffas 900 13–17-åringar i Norrköping för att kämpa om medaljerna i Sum-Sim i långbana.

– Det är ett stort evenemang och det har varit intensiva veckor sedan förfrågan kom från Svenska Simförbundet. Vi är glada över att det kommer till Norrköping, säger Mats Sjöstrand, arrangemangsansvarig Norrköpings Kappsimningsklubb (NKK).


Sum-Sim, Svenska Ungdomsmästerskapen i simning i långbana, arrangeras på Centralbadet i Norrköping av Svensk Simidrott i samarbete med NKK. Mästerskapen är en av Sveriges största tävlingar inom simidrotten i stort med deltagare från hela landet. I Sum-Simtävlingarna får flickor och pojkar mellan 13 och 17 år delta.

Sum-Sim i långbana arrangeras under fyra dagar och som i ett seniormästerskap är det försök och finaler under samma vecka. Norrköping har tidigare stått som värd för Sum-Sim i kortbana år 1982. Även då var NKK med och arrangerade evenemanget. Det här är dock första gången Sum-Sim i långbana hålls i Norrköping.


– Vi är tacksamma att Norrköping kunde åta sig arrangemanget med kort varsel. Svensk Simidrott har haft ett flertal mästerskap i Norrköping under 2000-talet och är trygga med att det åter kommer att bli en bra tävling på Centralbadet samt en stor upplevelse för simmare, ledare och publik, säger Kenneth Magnusson, koordinator simning, Svenska Simförbundet.