Ungdomsaktivitet bidrog till kraftig minskning av brottslighet

Antal anmälda brott har gått ner med hela 46 procent under sommaren i Biskopsgården i Göteborg. En aktivitetssatsning för ungdomar med basket och kultur i fokus har bidragit till att anmälningarna har sjunkit. Enligt kommunpolis Daniel Johnsson är det en tydlig indikator att aktiviteter och sysselsättning för barn och unga i utsatta områden är viktigt.


Under BonnierHoops spelades flera matcher mellan blåljuspersonal och ungdomar. Ett framgångsrikt koncept för att mötas och skapa goda relationer. Foto: HisingenByDay.se/Göteborg & co

BonnierHoops är ett initiativ av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet som på ett roligt och inspirerande sätt vill främja läsning och det skrivna ordet i utsatta områden med hjälp av basket och kultur. I år arrangerades BonnierHoops i Biskopsgården för andra gången. Under hela sommaren har ungdomar samlats för att utmana blåljuspersonal på streetbasketplanen, hänga i bokloungen, skriva poesi, pyssla och mycket mer.


– BonnierHoops är väldigt uppskattat av alla inblandade och vi ser hur hela området lyfts av detta initiativ. Polisen är här och spelar basket med ungdomarna, det lokala föreningslivet visar upp sin verksamhet och det finns en samlingsplats för ungdomarna hela sommaren. Att också brottsstatistiken går ner för andra året i rad är bevis på att det här gör skillnad på riktigt, säger Sergio Garay, Stadsdelsdirektör Västra Hisingen.

Hundratals barn och ungdomar deltar i de många olika aktiviteterna och det är en naturlig och trygg plats att hänga på under sommarlovet. Just att det har funnits en plats att träffas på under hela sommarlovet har varit extra uppskattat av de unga i området.


– Det är ett bra ställe och det finns bra människor här. Alla här är från olika nationaliteter så det tycker jag är bra, vi trivs tillsammans här. Det skapar en bra gemenskap! säger Abbe, 14 år, som bor i Biskopsgården. 


Polisen har jämfört brottsstatistik från år till år i området och den visar på en tydlig nedgång som tog sin början förra året då BonnierHoops arrangerades första gången.


– Brottsstatistiken kring vissa typer av brott har drastiskt gått ner i Biskopsgården under sommaren och antalet anmälningar har sjunkit. Så vi kan glädjande nog konstatera att projektet helt klart haft en positiv effekt i området. Även om det inte går att utesluta att även andra insatser i området har varit med och påverkat de positiva siffrorna, så är det en tydlig indikator på att aktiviteter och sysselsättning för barn och unga i utsatta områden är viktigt. Det ger också oss från polisen ett tillfälle att träffa ungdomarna och bygga förtroende och långsiktiga relationer, säger Daniel Johnsson, kommunpolis Västra Hisingen.


Från Biskopsgården är steget inte långt till andra platser i Göteborg som med stor sannolikhet också kommer att få ta del av konceptet.


– För oss på Näringslivsgruppen Göteborg & Co är BonnierHoops ett lysande exempel på hur ett projekt kan bygga ovärderliga relationer mellan ungdomarna och till exempel polisen samt en nytta för både stadsdelen, lokala föreningarna och näringslivet. Bryggan som också byggdes från Biskopsgården till centrala Göteborg med en avslutning av aktiviteterna och tävling i poetry slam på Bokmässan stärker engagemang kring hela projektet, säger Lennart Johansson, chef på Näringslivsgruppen Göteborg & Co.


Samarbetspartners i Biskopsgården är Bonnierförlagen, Göteborgs Stad, Bokmässan, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Polisen, Svenska Basketbollförbundet, Bostadsbolaget, Poseidon, Bo Bra, Västra Hisingen Basket, Spalding och Folksam.