Ha roligt och undvik tidig specialisering

Visste du att skidskytten Hanna Öberg orienterat, längdhopparen Michel Tornéus utövat taekwondo och handbollspelaren Isabelle Gulldén tränat brottning? Idrottsstjärnorna är nya ambassadörer för Riksidrottsförbundets kampanj #minandraidrott – en satsning för att höja kunskapen om positiva effekter av allsidig träning och potentiella fallgropar med tidig specialisering.


#minandraidrott #allsidigträning #riksidrottsförbundet
De framgångsrika idrottarna Isabelle Gulldén, Michel Tornéus och Hanna Öberg kan alla berätta om hur deras allsidiga idrottsbakgrund hjälpt dem både i karriären och livet. Bild: Riksidrottsförbundet

Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så duktig du bara kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Mycket tyder på att de som tränar allsidigt utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna.


– Vi blir bra på det vi tränar och ska man bli bra i längdhopp måste man träna längdhopp. Men för att hoppa långt krävs att man är snabb, att man har styrka och spänst, rörlighet, kroppsuppfattning med mera. De delarna kräver annan träning och kan med fördel tränas och utvecklas i en annan idrott. Risken med ensidig träning är att det blir slitsamt för kroppen och knoppen, säger Liselotte Ohlson avdelningschef inom idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet vill uppmärksamma alla positiva effekter som följer av en allsidig träning, vilket man kan få genom att hålla på med olika idrotter. Skidskytten Hanna Öberg, längdhopparen Michel Tornéus och handbollsspelaren Isabelle Gulldén är nya ambassadörer för kampanjen och de har alla en historia om hur deras breda idrottsbakgrund hjälpt dem.


”Orienteringen mig gav mycket. Du måste vara fokuserad hela tiden, samtidigt som du håller hög fart och planerar framåt. Jag tror att det är jättebra att hålla på med olika saker, om man har möjlighet, när kroppen utvecklas. I skidklubben var det också mycket lek och vi hade väldigt kul på träningarna. Därför höll många av oss på högt upp i åldrarna. Jag kände aldrig någon press och bestämde själv att försöka se hur bra jag kunde bli” Skidskytten Hanna Öberg.


”Till alla kids därute, tro på er själva och gör ert absolut bästa. Känn absolut ingen stress att ni måste välja en sport och bara köra på den. Hoppa runt, testa och det som känns rätt är det ni ska göra” Längdhopparen Michel Tornéus.


”Jag kommer från en riktig brottarfamilj och hängde i hallen innan jag kunde gå. Handbollen var alltid roligast men jag testade både brottning, tennis, friidrott och fotboll. För mig handlade det alltid om att ha kul” Handbollspelaren Isabelle Gulldén.


#minandraidrott är en del av idrottsrörelsens arbete för en ny syn på träning och tävling. Fler ska vilja och kunna stanna i idrottsföreningarna hela livet, samtidigt som fler ska få möjlighet att utmana om medaljer.


– Om det inte finns någon variation i idrottandet, eller en ohälsosam press antingen från barnet själv eller från vuxenvärlden, finns det en risk att glöden slocknar. Vi vet från forskningen, vilket idrottarna i satsningen #minandraidrott också symboliserar, att det finns många olika vägar att gå om man vill utvecklas och bli väldigt duktig. Det viktigast är att idrottandet är roligt, både för barn, ungdomar och vuxna säger Liselotte Ohlson, avdelningschef inom idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Du kan se alla ambassadörer för #minandraidrott berätta om hur deras andra idrotter och allsidiga bakgrund hjälpt dem i karriären och livet här.