Tuna slott i Lund återuppstår – som lekslott

Drygt 70 år efter att Tuna slott i Lund revs återinvigs det – om än i en annorlunda form. Ett nästan tio meter högt lekslott i samma stil som det tidigare slottet kommer att torna över Tunaparken våren 2021.

#tunaslott #tunaparken #lund #cado #lekslott #berg&dahl
Ett av tornen i det nya lekslottet kommer att vara 9,5 meter högt och den längsta rutschkanan börjar från 4,5 meters höjd. Bild: CADO

Tuna slott var egentligen inget slott utan en påkostad och storslagen villa med tinnar och torn byggd 1866–1867. 1948 var villan så fuktskadad efter att ha stått mestadels tom i över ett decennium att det inte ansågs lönt att renovera den. Villan revs och 1955 blev den tillhörande tomten allmän park – Tunaparken.


Våren 2021 byggs en ny version av Tuna slott i parken. Ett lekslott som kommer att vara kronjuvelen på den nya lekplatsen som anläggs i samband med upprustningen av Tunaparken. I konstruktionen har lekplatsleverantören CADO och arkitektbyrån Berg & Dahl utgått från parkens ursprungliga slott. Det nya slottet, helt byggt i trä och rostfritt stål, riktar sig till barn i åldern 0–12 år och kommer att innehålla allt ifrån rutschkanor till klätternät.


Till skillnad från det ursprungliga slottet kommer det nya att vara delat på mitten. Från ena sidan syns en slottfasad och från andra sidan ett öppet dockhus. Anledningen är att ge föräldrar möjlighet att ha fullständig uppsyn över sina barn och för att undvika att slottet används som sovplats på nätterna.

Konstruktionsritningarna har granskats av en säkerhetskonsult och just nu tillverkas slottet hos CADO:s samarbetspartner i Tyskland. Planen är att det ska monteras i februari för att stå redo när parken återinvigs efter upprustningen i maj.