Triathlon med målgång på Åreskutan

Den 11 augusti kl 05.00 går startskottet för Swedeman Xtreme Triathlon där 250 triathleter från 39 länder först ska simma under Tännforsen innan tävlingen fortsätter med drygt 20 mil cykel i fjällmiljö och ett marathon på stig och myrmark och två fjälltoppar att ta sig uppför.


En vidunderlig utsikt blir belöningen för de triathleter som tar sig i mål på Åreskutans topp. Foto: Tola69 (CC BY-SA 3.0)

Swedeman Xtreme Triathlon är en del av Xtri World Tour; en världstour med extremtriathlon. Banan i Åre består av 3,8 km simning, 205 km cykling och 41 km löpning. Start sker i Nordhallen och målgång på toppen av Åreskutan.


Stuart McInnes är en av arrangörerna av Swedeman Xtreme Triathlon och han står även bakom liknande lopp bland fjordar i Norge, vildmarken i Alaska, höglandet i Skottland och alperna i Schweiz. Han anser att Åre har allt som krävs för en ”Xtri”: en spännande och lite vild plats med oförutsägbart klimat, en bana som är både krävande och teknisk med många höjdmeter och ett levande samhälle där såväl invånare som arrangemang kan dra nytta av varandra.

De 250 startande deltagarna kommer från hela världen och tävlingen har varit fullbokad sedan länge.


– En av höjdpunkterna under tävlingen är den 3,8 km långa simbanan som är det första momentet. De tävlande startar på en tyst och lugn strand i Nordhallen till tonerna av en jojk och kommer simma under Tännforsen, berättar Stuart McInnes.

Deltagarna som kommer från hela världen har en lång dag med stora upplevelser att se fram emot. Vissa tävlanden kommer att gå i mål i skymningen och tävla i mer än ett halvt dygn. Varje tävlande ansvarar för egna supporters som förser dem med till exempel energi och förstärkningsplagg.


Från arrangörens sida uppmuntrar man till en stark dag med många minnen – inte att de som genomför Swedeman ska känna sig mentalt och fysiskt slutkörda.