Triathlon-EM till Malmö 2020

Svenska Triathlonförbundet (STF), Malmö Stad och Event in Skåne har tillsammans med lokalt föreningsliv tilldelats värdskapet för ett Europamästerskap i triathlon 2020.


År 2020 går EM i triathlon sprintdistans i Malmö. Foto: Svenska Triathlonförbundet

Parterna har sedan 2012 genom etablering och uppbyggnad av tävlingen Malmö Triathlon haft det gemensamma målet att arrangera ett internationellt mästerskap. Malmö Triathlon har gått från att vara en tävling i svenska cupen, svenskt mästerskap till att ha europacupstatus 2016–2018.

Det EM som ska gå av stapeln i Malmö är på sprintdistans, vilket är halva distansen som körs i OS. Det innebär 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning. Momenten körs på varvbanor vilken ger hög intensitet och möjlighet att följa deltagarna på ett bra sätt under loppet. Eliten avverkar hela tävlingen på under en timme.

Mästerskapet arrangeras i centrala Malmö på avstängda gator. Eventet pågår under ett antal dagar och förutom elitklass för damer och herrar, avgörs även Europamästerskap i åldersklasser med femårsintervaller, samt Europamästerskap i olika paratriathlonklasser. Dessutom kommer det att finnas tävlingsdagar för såväl vanliga motionärer som för barn och ungdom. Totalt innebär det ett mästerskap som pågår under flera dagar med 2000–3000 deltagare och medföljande från hela Europa.

– Det är med största glädje vi mottagit beskedet att svensk triathlon och Malmö erhållit värdskapet för EM 2020. Det är resultatet av ett klart mål och en tydlig plan, samt ett hårt arbete som vi inom svensk triathlon genomfört tillsammans. Vi har haft ett utmärkt stöd av en ambitiös och stödjande destination, samt flera bra partner. Det går inte att nog framhålla föreningslivets arbete och den lokala organisationen, säger Ola Silvdahl, generalsekreterare STF.

Mästerskapet ligger efter OS i Tokyo och är planerat till slutet av augusti 2020.