Trädpodden – om relationen mellan människor och träd

Stadsträdgårdsmästare Anton­ Spets och plantskolist Gustav Nässlander är de två trädnördar som står bakom Trädpodden – en ny podcast helt dedikerad åt träd. Trädpodden handlar om träd i allmänhet och stadsträd i synnerhet. Värdarna vill få oss att lyfta blicken och lära känna träden i våra städer.


#trädpodden
Anton Spets och Gustav Nässlander kanaliserar sitt stora intresse för träd i podcasten Trädpodden som de hoppas ska locka både existerande och blivande trädfantaster. Foto: Trädpodden

Anton Spets och Gustav Nässlander saknade ett forum där ett förutsättningslöst samtal om träd kunde äga rum. För att bjuda in den breda massan av växtintresserade i den annars lite svårtillgängliga kretsen av trädintresserade beslutade vännerna att starta en podd tillsammans.


– Det var en självklarhet från starten att vi skulle bjuda in gäster för att samtala om träd, vi vill inte framstå som ”två sköna snubbar” som sitter och killgissar om träd, säger Anton Spets med glimten i ögat.

Värdarna utlovar en bred uppsättning gäster där inte bara trädexperter är inbjudna.


– Vi kan inte avslöja alla framtida gäster än, men vi hoppas kunna bjuda in gäster som egentligen inte jobbar med träd men ändå har ett förhållande till dem, säger Gustav Nässlander som ändå vill förtydliga att merparten av gästerna på ett eller annat sätt jobbar med träd. I de inledande avsnitten gästar Edit Stormwalther från Malmö Stad, trädgårdsmästare John Taylor och den klättrande arboristen Kristina Lexmüller.


Trädpodden handlar om relationen mellan människa och träd. I det innefattas hur relationen förändrats över tid men även hur relationen till träden påverkar oss som människor. Många älskar naturen men är skeptiska till att ha en trädkrona som skymmer solskenet i fönstret. Den inställningen är något som Trädpodden vill undersöka och kanske förändra.

Både Gustav och Anton konstaterar att när trädintresset väl nått en viss punkt går det inte att stoppa. Blicken drar sig ständigt mot träden i jakt på art- och ålders­bestämning. För att inte tala om valet av placering och jordförhållandena. Med podden hoppas de två värdarna att fler människor ska få chansen att låta sitt trädintresse växa.


Som många vet består träd till största delen av kol vilket betyder att de är en bra kolsänka. Detta är något Trädpodden vill betona och Anton menar att lyssnarna kan förvänta sig en liten quickfix mot klimatångesten:


– Självklart har vi inte lösningen på klimatförändringarna men vi hoppas få fler människor att plantera träd och omfamna den befriande känslan i att vårda ett träd med vetskapen om att det kommer att överleva dig.

De som är intresserade av träd kommer att ha mycket att hämta i podden. Men de två värdarna ämnar hålla samtalen på en nivå som inbjuder fler än de redan frälsta att lyssna. Anton och Gustav hoppas att alla naturintresserade och trädgårdsintresserade ska få ett större intresse för träd.


– Vem vet, vi kanske kan omvända en trädskeptiker på sikt, säger Gustav.


Trädpodden finns där poddar finns, till exem­pel Spotify, iTunes, Soundcloud, Acast och Podbean. Nya avsnitt släpps varannan söndag och värdarna uppmanar alla lyssnare att skicka in frågor, programidéer eller förslag på framtida gäster.