Trädgårdsdesigner får medalj

2016 gick trädgårdsdesigner Annika Anderberg Boman i pension efter 40 år i Helsingborgs stads tjänst. Efter sig lämnade hon många tjocka pärmar med instruktioner om hur stadens olika planteringar ska se ut. Nu får hon Helsingborgsmedaljen*.


– Jag tror att varje plats har sin egen själ och den måste man respektera, säger Annika Anderberg Boman. Foto: Katia Boberg

När Annika Anderberg Boman visade planteringarna på Sankt Jörgens plats 2016 kom en äldre dam fram och gratulerade henne till ännu en lyckad säsong. Annika svarade som hon brukar, att hon bara var en av många som såg till att Helsingborg blomstrar.

– Jag är ju en kugge i maskineriet, tänk på entreprenörerna som sliter med planteringen i alla väder, säger hon.

Annika Anderberg Boman var länge den som såg till att blommorna i rabatter och planteringar passar ihop. Att rätt blommor stod på rätt plats och planterades i rätt tid för att hålla sig vackra så länge som möjligt.


– Min grundregel är att mörka platser behöver ljusa blommor och tvärtom. Sen får man tänka på att blommorna ska passa platsens stämning. På Mäster Palms plats till exempel, där har jag kört med rött i alla år för Mäster Palm var ju sosse, säger hon.

Det var 1976 som Annika Anderberg Boman började på dåvarande Parkförvaltningen.


– På den tiden jobbade vi mycket med naturlika planteringar. Det var inte så mycket blommor utan vi sökte inspiration i till exempel stengårdsgärdenas växter. Det är faktiskt något som börjar komma tillbaka nu.


Under 1990-talet jobbade Annika Anderberg Boman även mycket med planteringar, utställningar och rekonstruktioner på Sofiero. Hon var bland annat med om att återskapa delar av trädgården till hur den såg ut i början av 1900-talet.

– Då fick jag forska i gamla kungliga arkivet på Bernadottebiblioteket i Stockholm för att hitta hur det hade sett ut från början. Det var ju kronprinsessan Margareta som tillsammans med Gustav VI Adolf hade gestaltat och låtit anlägga stora delar av slottsträdgården och genom mitt arbete var det som att jag fick lära känna personen Margareta. Hon skrev om hur roligt det är med trädgårdsprojekt: ”glädjen att få vara med om ett projekt från början till färdig plantering, det unnar jag många att få uppleva”. Så brukar jag också tänka.


På vårkanten ställs 100 kärl med vårblommor ut på stan. Den 1 april tillkommer 18 fat på Sundstorget och sedan ytterligare 155 fat under mitten av april. Veckan innan midsommar kommer sommarblommorna, totalt 355 fat över hela staden och även ute i bostadsområdena. Under hösten och vintern drar man ner till knappt 50 fat i varje flor. I oktober månad planteras totalt cirka 1220 kvadratmeter rabatter med till exempel blomsterlök och förgätmigej. På våren fyller man på med penséer, tusenskönor och gyllenlack.


Annika Anderberg Broman värnar om stadens kulturparker, till exempel Ramlösa Brunnspark, Slottshagen och Margararetaplatsen och menar att de har stor betydelse för både invånare och besökare i Helsingborg.


– Jag tror att vi påverkas positivt av att se till exempel ett träd utanför fönstret som vi kan följa genom årstidernas skiftningar. Den gröna miljön i staden är viktigt för vårt välbefinnande, säger Annika Anderberg Boman.
* Helsingborgsmedaljen delas ut av Helsingborgs stad till "särskilt förtjänt anställd eller förtroendeman hos staden".