Torkan stänger fotbollsplaner

Det för årstiden ovanligt torra och varma vädret ställer till med problem på olika sätt. I Halmstad har kommunen tvingats stänga ett antal fotbollsplaner.


I dagsläget handlar det om sju planer på Söndrum och fem planer på Halmstad Arena som stängs från och med idag. Men det finns risk för att det kan bli fler, även på andra områden, om vädret fortsätter på samma vis.


Samtidigt arbetar kommunen intensivt med lösningar för bevattning på de områden som är värst drabbade. Borrning ner till berget i Söndrum har beställts, för att kunna pumpa upp grundvatten. Det förväntas vara klart om drygt tre veckor. Halmstad Arena får inom kort ytterligare en brunn som kompletterar de två som redan finns.

– Men idag är läget kritiskt. I den här väderleken har gräset helt enkelt gått ner i vila. Det växer inte på grund av torkan och kan därmed heller inte läka efter spel och träning, säger Jonas Eidergård, enhetschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.


Jonas Eidergård förklarar att värmen och blåsten fungerar ungefär som en hårfön mot gräset. Det torkar ut fullständigt. Och om kommunen trots detta skulle hålla planerna öppna, så skulle man senare tvingas att stänga dem under en ännu längre tid för omfattande reparationer.

– Så här många kommunala planer har vi aldrig stängt på grund av torka tidigare. Och det finns ju en uppenbar risk för att vi måste stänga fler planer om vädret fortsätter på det här sättet, säger Jonas Eidergård.


De stängda fotbollsplanerna ställer förstås till med problem för föreningar som har inplanerade träningar och matcher. Det finns dock tillgängliga tider på kommunens konstgräsplaner som föreningarna har möjlighet att boka. Samma prioritering som under vintersäsongen gäller: Seniorlag, Junior- & Pojkallsvenskan utifrån divisionstillhörighet därefter barn och ungdomar. Matcher prioriteras före träningstid.


Inom kommunen finns det flera föreningsägda planer med egna bevattningssystem som föreningarna själva ansvarar för. Av naturliga skäl berörs de inte av detta beslut.