Tjejmilen blir en del av Finnkampen

Tjejmilen 4 september blir en del av Finnkampen på Stockholms Stadion. Kvinnliga 10 000 meter flyttas ut från löparbanorna och avgörs istället på södra Djurgårdens gator. ”Det blir den perfekta friidrottshelgen”, säger Magnus Malmsborg, projektledare för Finnkampen 2021.


Tjejmilen blir en del av Finnkampen.
Tjejmilen och Finnkampen har ofta arrangerats under samma helg. Men istället för att fortsätta konkurrera om samma löpare blir Tjejmilen nu en del av Finnkampen. Foto: Marathongruppen

Tjejmilen är ett av världens största motionsevenemang för kvinnor och gör i år sin 37:e upplaga. Tidpunkterna för Tjejmilen och Finnkampen har ofta krockat med varandra under åren och så även i år. Men istället för att konkurrera om de främsta långdistanslöparna i Sverige på damsidan går arrangörerna ihop.


Tre svenska löpare och tre finländska löpare kommer springa Tjejmilen i landslagslinnen och göra upp om poängen precis som i övriga grenar under Finnkampen.

– Efter att ha varit tvungna att ställa in 2020 års upplaga är vi mer taggade än någonsin på att ta emot våra Tjejmilen-löpare den 4 september, och det är såklart extra roligt att även välkomna Finnkampens deltagare till evenemangsområdet på Gärdet. Tjejmilen når alla löpare, från de som springer lopp för första gången upp till allra yttersta elit – vilket det här samarbetet är ett fantastiskt kvitto på, säger Jenny Sunding, tf marknadschef på Marathongruppen som arrangerar Tjejmilen.


De sex löparna som ingår i Finnkampen kommer efter loppet att transporteras till Stockholms Stadion och hyllas med ärovarv, helt enligt traditionen.


– Det här är ett samarbete vi tycker är mycket spännande. Både Finnkampen och Tjejmilen är evenemang som lockar tusentals friidrottsintresserade. Det blir den perfekta friidrottshelgen för alla som har vägarna förbi Stockholm, säger Magnus Malmsborg, projektledare för Finnkampen 2021.

Tjejmilens bana sträcker sig över 10 km på södra Djurgården – ett stenkast från Stockholms Stadion där Finnkampen avgörs 4–5 september.


Mer information om loppet finns på sidan Tjejmilen 2021.