Tipsa om din favoritpark

Mässan Elmia Park bjuder in allmänheten att tipsa om sin favoritpark till tävlingen Elmia Park Inspira – Årets Park 2019. Tävlingen syftar till att lyfta fram de svenska parkerna för att inspirera till fler besök.


Järva DiscGolfPark vann tävlingen Elmia Park Inspira – Årets Park 2017. Foto: Mats Löf

– Vi vill bidra till en grönare stadsmiljö och lyfta parken som en viktig del i en attraktiv stad, säger Maria Lindsäth, projektledare för Elmia Park.


Att ha tillgång till en park i stadsmiljö påverkar människors trivsel och välmående. Offentliga parker och grönområden bidrar till en levande och hållbar stad. Tävlingen är ett återkommande evenemang som går av stapeln vartannat år och i år är det dags igen.


Nytt för i år är att allmänheten kan vara med och tipsa om en park som ligger en varmt om hjärtat. Den kan vara vacker, inspirerande eller en plats dit allmänheten kommer för att strosa, spela, leka eller bara koppla av.

Av de tips som kommer in tar Elmia sedan kontakt med den kommun där parken finns och så får de anmäla sin park till tävlingen. Den som själv arbetar i eller är ansvarig för en park kan skicka in ett tävlingsbidrag direkt.


Från de anmälda bidragen väljer sedan en expertjury ut max tio kandidater till tävlingen. Nomineringarna offentliggörs i augusti. 2017 var det Järva DiscGolfPark i Stockholm som utsågs till Årets park.


– Det betyder allt att få det här priset. Vi är kända för många utländska besökare, men det är kanske inte så många här hemma som har sett det som en allmän park, säger Mats Löf, Järva DiscGolfPark.

Järva DiscGolfPark är en stor aktivitetspark med böljande gräsmattor och stora höjdskillnader. Den ligger i Igelbäckens kulturreservat mellan Järvas olika stadsdelar och är en av Stockholms största parker.


Vinnaren av Elmia Park Inspira – Årets Park 2019 presenteras under mässan Elmia Park 24–26 september i Jönköping.