Glädjetjut och pirr när tioåringarnas konst invigdes

En superhjälte, munskydd och slingrande växter pryder nu Konstkuben i Fittja. De tioåriga konstnärerna var självklart i fokus då konstverket invigdes – både gestaltade i det nya konstverket och på scenen för att ta emot publikens hyllningar.


#konstkuben #regnbågsparken #fittja #botkyrkabyggen
Konstnärerna som skapat årets tavla till Konstkuben syns här tillsammans med konstnärliga ledaren Saadia Hussain, stödteamet och Botkyrkabyggens vd Chris Österlund. Foto: Botkyrkabyggen

Konstkuben finns i den nya Regnbågsparken i Fittja som tidigare var en parkeringsplats. Varje år skapas ett nytt konstverk av fittjaborna på initiativ av bostadsbolaget Botkyrkabyggen. Årets konstverk är skapat under ledning av Saadia Hussain och fyra medledare.


– Jag kommer alltid att minnas det här, för jag hade inget att göra på sommarlovet och nu sitter tavlan här på väggen, berättade en av årets konstnärer under invigningen.


– Det känns pirrigt att alla ska kunna se det här och att jag är med på tavlan, sade en av de andra konstnärerna stolt.


Flera av dem berättade om den gemenskap de fått under arbetets gång med konstprojektet. Tillsammans har de talat om framtiden, nuet, trygghet, Corona och vänskap – och ätit pizza.

Konstverket invigdes på FN-dagen och valet av dag var ingen slump. Den 24 oktober firar folk världen över förbundet för gemenskap mellan och inom länder. En gemenskap som präglar Konstkuben och den nya park där den står i Fittja.


Samtidigt som tioåringarnas konst invigdes, tillkännagav Botkyrkabyggens vd Chris Österlund namnet på den nya parken: Regnbågsparken. Ett namn som tagits fram genom omröstning på nätet. Regnbågen med sina tätt sammanfogade färger är en symbol för hopp, en bro mellan olika världar.


– Det är när vi lägger oss vinn om att verkligen lyssna till varandras erfarenheter och tankar, som tilliten och gemenskapen ökar. Det är så vi bygger ett bra samhälle. Jag är vd för ett stort bostadsbolag – men jag kan inte själv bygga ett samhälle. Saadia driver konstprojekt runt om i landet – men inte heller hon kan själv bygga ett samhälle eller skapa den här fantastiska tavlan som invigs idag. Vi måste göra det tillsammans med alla som bor och verkar i Fittja. Alla – oavsett ålder, erfarenhet eller bakgrund – behövs, sade Chris Österlund.