Domnarsvallen blir testarena för hållbara idéer

Den 1 januari 2021 byter Domnarsvallen namn till Borlänge Energi arena då energibolaget och IK Brage tecknat ett samarbetsavtal för de kommande tre åren. Det är ett samarbete med hållbarhet i fokus där arenan ska användas för att testa nya, hållbara idéer och teknik.


#ikbrage #borlängeenergi #domnarsvallen #testarena #hållbaraideer
Mikael Ringi och Lena Lagestam från Borlänge Energi samt Peter Uhlbäck, Magnus Olsson och Ulf Aronsson från IK Brage ser fram emot det nya samarbetet som ska fokusera på hållbarhet på flera olika sätt. Foto: Henrik Hansson

Det treåriga samarbetsavtalet mellan Borlänge Energi och IK Brage kommer att innehålla en lång rad aktiviteter. I dagsläget kan man inte säga exakt vilka aktiviteter men det kommer att jobbas med begrepp som Hållbar Arena och Hållbart Evenemang.


– Vi vill också göra Domnarsvallen till en testarena för idéer och teknik gällande hållbarhet. Det kan vara allt från att testa olika sorteringskärl för att få besökarna att slänga sitt skräp i papperskorgen istället för på marken, eller att använda oss av digital teknik för att nå ut till besökarna. Men vi vill också genomföra förändringar som kan handla om att sätta upp solceller för energiförsörjningen, insamling av regnvatten för städning av arenan till översyn av belysningen, säger Lena Lagestam, styrelseordförande i Borlänge Energi.

Samarbetet kommer även att inkludera ekonomisk och social hållbarhet och det kommer bland annat bli gratis för barn och unga under 16 år att komma in på Brages hemmamatcher under tiden samarbetet pågår.


– Vi vet att företag betalar många miljoner för att få sina namn på arenor. Vi betalar 700 000 kronor per år i tre år och då är det inte bara namnet utan också hela testarenan, fri entre för barn och unga och hållbarhetssamarbetet med föreningen som ingår. Vi anser att det är en bra överenskommelse och att vi får mycket för pengarna, säger Lena Lagestam. 


I IK Brage är man mycket glada över samarbetet och ser det som en möjlighet för båda parter att utvecklas.


– Vi i styrelsen för IK Brage ser det här som en stor möjlighet att utveckla vår verksamhet. Att jobba med hållbarhet är helt avgörande för alla verksamheter, här ser vi en möjlighet att göra skillnad på riktigt och att bli en förebild för andra föreningar, säger Ulf Aronsson, ordförande i IK Brage.

Samarbetet inleds när fotbollssäsongen 2020 är över och namnbytet av arenan sker i januari. Det gamla namnet, Domnarsvallen, kommer dock att finns kvar som en underrubrik till det nya namnet.