Tavelsjö Vintertoppar vandringsnyhet i Umeå

Alla som gillar att vandra kan nu utmana sig själva i bergen utanför Umeå genom att under fyra vintermånader bestiga en eller flera av de tio bergstopparna runt Tavelsjö. På toppen av varje berg finns dessutom en kod som också är en lott i en utlottning av fina priser från lokala företagare.


#tavelsjö #tavelsjövintertoppar #tiotoppartavelsjö
​​Det ideella friluftsprojektet TioTopparTavelsjö står bakom Tavelsjö Vintertoppar som de hoppas ska inspirera människor att ge sig ut i vinterskogen och upp på de tio bergen i Tavelsjö. Foto: Anders Enetjärn

​​​Området runt Tavelsjö, två mil från centrala Umeå, har länge varit en populär plats för rekreation och uteliv under barmarksperioden. Här finns lättillgängliga vandringsleder och många berg med spännande grottor och milsvid utsikt över ett vackert och varierat landskap. Därtill Tavelsjön som sägs husera det mytomspunna Tavelsjöodjuret.


De senaste vintrarna har Tavelsjö också blivit ett populärt tillhåll för skridskoentusiaster. Isbanan som plogas upp på Tavelsjöns is har haft tiotusentals besökare de senaste säsongerna.


​​2016 påbörjade ett gäng lokala entusiaster projektet TioTopparTavelsjö, med målet att locka fler besökare till området för att vandra och bestiga så många som möjligt av bergstopparna runt Tavelsjö. I augusti 2018 var man klar för invigning och allt tog verklig fart under sommaren 2019, då många tog sig an utmaningen.

De tio bergstopparna som ingår i TioTopparTavelsjö är: ​Blomåkersberget, Finkhörneberget, Hemberget, Högberget, Kludden, Krogberget, Selsknösen, Tavelsjöberget, Vallberget och Varmvattsberget. Tavelsjöberget (282 m ö h) är högst och Krogberget (156 m ö h) lägst.


​​Med Tavelsjö Vintertoppar vill gänget bakom TioTopparTavelsjö inspirera människor att ge sig ut i vinterskogen för att skida, gå med snöskor eller pulsa med vinterkängor upp på de tio bergen i Tavelsjö.


– Otroligt många besökare hittade upp på bergen under sommaren och hösten. De njuter av att röra sig i naturen och av vackra utsikter. Förhoppningen är nu att nyfikenheten på bergen håller i sig även under vintern, berättar Anders Enetjärn, en av eldsjälarna bakom TioTopparTavelsjö.


För att göra det lite extra spännande kan man samla koder på ett Toppkort. På toppen av varje berg finns en toppkod och varje toppkod blir en lott i vårens utlottning av elva fina priser från bygdens företagare. Bland priserna finns olika upplevelser och lokalproducerat mat- och kvalitetshantverk.

Toppkortet kostar 200 kr och allt överskott går till det ideella friluftsprojektet TioTopparTavelsjö och andra friluftssatsningar i bygden. Tavelsjö Vintertoppar pågår 24 december till 24 april och svårighetsgraden kommer naturligtvis vara betydligt högre än sommartid.


​– Det kommer vara tuffare att bestiga bergen på vintern när snön ligger djup. Det bästa är nog att gå med snöskor. Men kanske blir det så många som börjar trampa med vanliga vinterkängor att det blir djupa stigar i snön. Så har det varit på Tavelsjöberget de senaste vintrarna, säger Anders Enetjärn.