Ta med dig planteringarna

I Sundsvall pågår som bäst planteringen av sommarblommor och i år får blommorna sällskap av grönsaker. Dessutom kommer det att finnas skottkärror som man kan flytta runt till olika platser i staden.


I Sundsvall är sommarens planteringstema Sommarsallad.
Sommarens tema för Sundsvalls planteringar är Sommarsallad, vilket betyder att örter och grönsaker får samsas med sommarblommorna i rabatterna. Bland annat kommer det att finnas kronärtskocka, jordgubbar och rabarber bland Lejongap, Dahlior och Tagetes.

– Vi vill uppmärksamma att det går utmärkt bra att odla blommor och grönsaker tillsammans i rabatter och urnor, det blir dessutom lika smakfullt för gommen som för ögat, säger Annika Näsmo, landskapsingenjör.


Under sommaren kommer också flera skottkärror med planteringar i att placeras ut i centrala Sundsvall. Den som vill kan skjutsa iväg en skottkärra till en annan plats i staden som man kanske tycker borde få lite mer blomsterprakt.

– Det här greppet har testats i Visby och nu vill vi se vad som händer i Sundsvall. Förhoppningsvis är sundsvallsborna rädda om kärrorna och låter dem vara fortsatt fina när de transporterar dem till olika platser i staden, säger Annika Näsmo.


De sommarblommor som planteras är: Lejongap, Ampelskära, Kyndel, Petunia, Dahlia, Sommarljus, Doftpelargon, Petunia, Rudbeckia, Salvia, Tagetes, Violverbena och Verbena.


I rabatterna planteras också dessa grönsaker och örter: Dill, Gräslök, Mangold, Grönkål, Svartkål, Kronärtskocka, Jordgubbe, Basilika, Oregano, Persilja, Rabarber och Humle.