Tänndalen vände kris till rekordsommar

I mars såg det nattsvart ut för Tänndalens skidanläggning. Personalen varslades och anläggningen stängdes. Efter krismöten kom nya idéer, idéer som sedan ledde till massor med nya aktiviteter och en rekordsommar.


#tänndalen #cykelleder #fiske #paddling #sommaraktiviteter
En storsatsning på sommaraktiviteter, och byggandet av fem mil nya cykelleder, gjorde krisen till en rekordsommar för Tänndalens skidanläggning. Framöver kommer sommaren att vara lika viktig som vintern för anläggningen. Foto: Emrik Jansson

Mars 2020 blev den mörkaste månaden på många år i Tänndalen. Halva personalstyrkan och all säsongspersonal sades upp. Men ibland kan kris leda till kreativitet. Efter några krismöten kom man fram till att för första gången göra en rejäl satsning på sommaren. Redan förra året sökte Tänndalen EU-pengar för en satsning på spår och leder i regionen. Med de pengarna och egna investeringar byggdes bland annat fem nya cykelleder. Från att ha varit en stängd anläggning sommartid för fem år sedan gjordes nu i stället ett rekordresultat.

– Det blev en rejäl satsning på cykelleder, fiske och paddling till sommaren och vi kunde anställa 16 nya personer. Tack vare krisen kommer sommaren framöver att bli lika viktig som vintern för oss i Tänndalen, säger Rasmus Bent, anläggningschef i Tänndalen.

Några av aktiviteterna som Tänndalen erbjöd under sommaren var paddling i fjällsjö 1 000 meter över havet, fjällcykling med sittlift upp på fjället och cykling utför på lättcyklade cykelleder, vandring på riktiga fjäll och fiske i vackra och rena fjällsjöar.

– Vi vågade satsa i stället för att bromsa. På sensommaren ringde Statistiska Centralbyrån och frågade om vi rapporterat fel siffror, men siffrorna stämde. Först då förstod jag på riktigt att vi hade lyckats, säger Rasmus Bent.

Lärdomarna från vintern och sommaren gör att Tänndalen känner sig stärkta inför vintersäsongen. Bokningsläget pekar uppåt och med tydliga corona-riktlinjer finns alla förutsättningar för en lång, härlig vintersäsong i fjällen. Inför vintern har Tänndalen tagit fram flera nyheter som ska bidra till att skapa ökad trygghet för medarbetare och gäster. Bland annat fler värmestugor, en ny restaurang, digital laddning av Skipass och incheckningsstationer för boendegäster.