Sveriges största sportläger växer

I morgon invigs Stadium Sports Camp, Sveriges största sportläger för barn och ungdomar, i Norrköping och Halmstad. Totalt deltar cirka 8000 barn och ungdomar, 1350 idrottsledare och 250 sommararbetande ungdomar.


1995 arrangerades Stadium Sports Camp för första gången. Då deltog 1300 8-15-åringar. I sommar kommer 8000 deltagare. Foto: Stadium


I Norrköping arrangeras Stadium Sports Camp för 23:e året i rad och i Halmstad är det andra året som lägret går av stapeln. I Halmstad har lägret vuxit i år genom en utökning av antalet platser och att klättring och parkour adderas.


Förutom idrott handlar Stadium Sports Camp om gemenskap och kompisanda. I år finns det totalt 23 olika idrotter att välja mellan. Fotboll är den största sporten sett till antal deltagare men multi (prova på olika sporter) och gymnastik är de idrotter som blir fullbokade snabbast.


Även parkour är populärt. Lägret har ingen elitsatsning och alla barn är välkomna oavsett om de provat sporten tidigare eller inte. Och precis som tidigare år är det lika många tjejer som killar som gästar lägret.

– Vi tycker det är oerhört viktigt att vi aldrig bedrivit någon som helst elitsatsning. Stadium Sports Camp är inkluderande och handlar om att ha roligt, träffa nya kompisar och hitta glädjen i att röra på sig. Dessutom kommer 450 deltagare som av sociala eller ekonomiska skäl inte annars haft möjlighet att delta få friplatser genom olika stiftelser och sponsorer, säger Marcus Grapne, lägeransvarig på Stadium Sports Camp.

Nytt för i år är ett samarbete med Barncancerfonden som bildar en egen träningsgrupp där idrottsledare tillsammans med barnens föräldrar/sjuksköterskor ger det stöd som behövs för att delta. Även Min Stora Dag samarbetar med Stadium Sports Camp för att öppna upp lägret för fler deltagande barn och ungdomar.

Lägret genomförs i samarbete med Norrköpings och Halmstads kommuner och innebär ett stort antal sommarjobb i respektive kommun. Dessutom är lokala idrottsföreningar medarrangörer och cirka 30 procent av omsättningen går direkt tillbaka till föreningarna. I år beräknas cirka 5,3 miljoner kronor tillfalla föreningslivet.


Lägret i Norrköping pågår i fyra veckor och lägret i Halmstad i två veckor.