Sveriges största slopestyletrupp någonsin till JVM

I morgon invigs junior-VM i freeski och snowboard i Kläppen. Det är första gången som JVM arrangeras i Sverige och det blir en spännande vecka, inte minst för att Sverige ställer upp med den största slopestyletruppen hittills, både i freeski och snowboard.


Kläppen Snow Park där JVM i freeski och snowboard arrangeras den 7–13 april 2019. Foto: Magnus Noppa

JVM äger rum 7–13 april och arrangeras av Kläppen Ski Resort tillsammans med Sälens IF, Svenska Skidförbundet (SSF) och Internationella Skidförbundet (FIS). Inom slopestyle, snowboard och freeski har tillväxten varit stor, vilket resulterat i den största svenska truppen i junior-VM sammanhang någonsin.


– Det man generellt skulle kunna säga är att snowboard har börjat återhämta lite marknadsandelar i Sverige de senaste åren. Så inom den yngre generationen, där finns en hel del intressanta framtidsnamn, säger förbundskapten Joakim Hammar.

Det är inte bara fler som åker snowboard nu utan även nivån har höjts – det är fler åkare som håller en hög nivå i sin åkning. Att slopestyle-Sverige har flera framstående landslagsåkare, som bland annat tävlat i vinter-OS i både Sotchi och Pyongchang, tror Joakim har hjälpt till att bidra till denna goda tillväxt.


– De har även blivit lite mainstreamkändisar i Sverige i och med sitt OS-deltagande. Dels har det gjort dem till goda ambassadörer, de har blivit väldigt bra på att förvalta det mediautrymme som de fått. Och fått vår sport att växa och synas. Kanske framförallt att vinna allmänhetens förtroende för att det vi håller på med är en professionell idrott och slå hål på lite fördomar om snowboard och freeski som rena subkulturer, säger Joakim Hammar.

Kläppen Snow Park har justerats för att möta kraven från både FIS och de tävlande. Anna Fischer, snowparkansvarig i Kläppen, berättar att det är en tävlingsarena i sann dala-anda. Hon säger att det kommer bli en hög nivå på åkningen och att det känns spännande att få vara med och arrangera ett så stort internationellt event.