Upptäck Sveriges gröna kulturskatt i sommar

35 av Sveriges främsta parker har gått samman i nätverket Swedish Gardens för att guida de som turistar hemma i sommar. En ny gemensam plattform visar vägen till de gröna kulturskatterna.


#swedishgardens #tjolöholmsslott #parkerochträdgårdar #grönkulturskatt #norrvikensträdgårdar #fredriksdal #fjällträdgården
Tjolöholms slott i norra Halland har en vidsträckt slottsträdgård som vetter mot havet och milslånga promenadstigar i ekskogar och längs strandängar. Foto: Will Rose

Inom Swedish Gardens är ingen park den andra lik. Från norr till söder, från kunglig slottsträdgård till naturnära fjällträdgård och alla individualistiska tolkningar av trädgårdskultur däremellan. När vi kan börja resa lite mer igen finns det parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne. Var och en av dem har sitt unika sätt att kombinera växtlighet med kulturhistoria.


För att uppleva japansk natur behöver man inte åka till Japan – i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad anlade Rudolf Abelin en japansk trädgård som är ännu vackrare nu när den mognat än när den anlades för över hundra år sedan.

I Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg tar man tillvara på Skånes hotade arter: alltifrån små åkerogräs till linderödsgrisar, blommehöns och gamla svenska kultursorter av äppelträd. På Tjolöholm träder man in i en sagolik Downton Abbey-värld och kan samtidigt passa på att bada vid halländska kobbar.


Upptäck och läs mer om de 35 parkerna och trädgårdarna på Swedish Gardens hemsida swedishgardens.se.