Sveriges bästa strand kunde varit ännu bättre

Tylösand utsågs nyligen till Sveriges mest populära badstrand för andra året i rad. En starkt bidragande orsak till det är det trettiotal tjejer och killar som under säsongen arbetar med renhållning på och vid stranden. Till sin hjälp har de nu en effektiv maskin som personalen kallar ”strandrensaren”. Den har drastiskt minskat antalet sårskador bland badgästerna.


"Strandrensaren" fångar upp skräp även en bit ner i sanden. Foto: Halmstad kommun

Ett stenkast från livräddartornet sitter frivilliga livräddare från hela landet och äter tidig lunch efter ett hårt träningspass. Snart börjar dagens pass med bevakning. Upp emot 50 000 personer vistas på Tylösand en fin sommardag. Veteranen Leif Karlborg har varit aktiv sedan 1960-talet och sköter fortfarande livräddarnas kansli.


– Jag minns när städningen gjordes med häst och vagn, dag ut och dag in. Men tiderna förändras och den här strandrensaren är fantastiskt bra. Tidigare hade vi 180–200 omplåstringar per sommar. Idag är det knappt någon alls som skär sig på glasskärvor eller behöver plåstras om, säger Leif Karlborg.

Strandrensaren dras fram med traktor varje morgon. Större och mindre skräpbitar, även en bit ner i sanden, fångas upp och separeras från sandkornen. Ordförande i kommunens teknik- och fritidsnämnd, Lars Püss (M) är själv imponerad över hur effektiv maskinen är:


– Det är verkligen kul att höra att våra medvetna satsningar på att göra våra stränder mer attraktiva inte bara gör dem renare utan också minskar skador.


Maskinen är effektiv men det behövs ändå många händer för att hålla stranden i fint skick. En av de dryga trettiotal medarbetare som arbetar på Sveriges mest populära strand under högsäsong är Boris Bile. Han har jobbat på Tylösand i elva år och ser att det hade kunnat vara ännu bättre:


– Om folk hade varit lite bättre på att plocka upp efter sig själva så hade vi kunnat lägga mer tid på att hålla sådant som toaletter i ännu bättre ordning. Man önskar att det fanns lite större förståelse för det, reflekterar Boris Bile.

Naturparkmästaren Roland Larsson nickar instämmande.


– Allmänheten ser nog aldrig riktigt hur illa det ser ut eftersom våra tjejer och killar har varit där och plockat upp det värsta skräpet innan badgästerna kommer på morgonen. Totalt är vi 55 personer som jobbar med att sköta Halmstads skogar, stigar och stränder. Jag tycker själv att vi och de allra flesta som vistas här gör ett jättearbete för att hålla Halmstad snyggt. Men man leker ju ändå med tanken. Hur bra det hade kunnat bli om verkligen alla var lika noggranna med att inte skräpa ner?