Svenskar vill inte se spel på ungdomsidrott eller hörnor

När den nya spelregleringen träder i kraft vid årsskiftet vill svenskarna inte att spel på ungdomsidrott, låga divisioner, hörnor eller gula kort ska erbjudas, allt enligt en ny undersökning från Ipsos. Hur det faktiskt blir ligger i händerna på Lotteriinspektionen.


Bara en femtedel av de som deltog i undersökningen vill ha spel på hörnor, gula kort och andra enstaka händelser. Foto: D@LY3D (CC BY 2.0)

Den första januari 2019 kommer sannolikt upp mot hundra spelbolag med sin bas utanför Sverige att få svensk spellicens. Genom licensen vill staten återta kontrollen över spelmarknaden och vilka spel som erbjuds svenska konsumenter.


– Ta bort mutor, hot och våld som tagit plats i idrotten på grund av spelbolagens vilja att tjäna pengar. Det måste vara glasklart från dag ett när den nya spelregleringen införs att pengaspel bara ska tillåtas på vuxna som har idrott som sitt levebröd eller tävlar om mästerskap, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Enligt en ny undersökning gjord av Ipsos är det tydligt att allmänheten inte vill ha spel på barn/ungdomar under 18 år. Bara 20 procent av allmänheten vill ha spel på hörnor, gula kort och andra enstaka händelser och bara var fjärde tycker att det är okej med spel på matcher där idrottarna inte är heltidsproffs.


– Pengaspel på idrott driver matchfixing. Därför ska det bara tillåtas på nivåer som går att kontrollera någorlunda. Jag är glad, men inte förvånad, att allmänheten tycks dela den uppfattningen, säger Björn Eriksson.

Lotteriinspektionen beslutar, genom föreskrifter, om detaljerna i vilka spelformer som ska vara tillåtna i den nya spelregleringen.


– Riksdagen och regeringen har givit Lotteriinspektionen ett mycket svårt uppdrag. Jag är orolig för att vi kommer gå in i den nya regleringen vid nyåret utan några föreskrifter på plats för att stävja matchfixing. Jag förväntar mig att både regeringen och Lotteriinspektionen ser till att använda de verktyg de har för att motverka matchfixing genom att endast tillåta ett spelutbud som inte förstör för idrotten, säger Björn Eriksson.