Svenska Skidförbundet vill vara förebilder inom hållbarhet

Svenska Skidförbundet siktar på vara förebilder, både inom och utom idrottsrörelsen, när det gäller hållbarhet. Det slås fast i förbundets hållbarhetsrapport för 2018/2019, som utgår från tre fokusområden: social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.


#svenskaskidförbundet #hållbarhetsrapport
I Svenska Skidförbundets hållbarhetsrapport 2018/2019 finns både de åtgärder som genomförts och förbundets hållbarhetsstrategi med mål som har sin grund i FN:s 17 Globala mål.

– Det är viktigt för oss att vara förebilder och en god kraft i samhället, inom alla plan. Vi ska vara den självklara ledaren för en hållbar skid- och snowboard-idrott, men vi har även ambitioner att påverka långt utanför våra egna idrotter, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.

I Svenska Skidförbundets hållbarhetsstrategi har egna mål, med grund i FN:s 17 Globala mål, identifierats utefter störst möjlighet att påverka och förmåga att bidra. Störst fokus ligger självklart på mål 3, Hälsa och välbefinnande. Under säsongen 2018/2019 genomfördes centrala barn- och ungdomssatsningar som aktiverade över 36 000 barn och ungdomar. Dessutom har förbundet 1 277 föreningar med över 145 500 medlemmar som utöver detta driver ordinarie verksamhet med många egna aktiviteter.


Förbundet satsar också stort på jämställdhet genom projektet SkiEquality.


– Vi har ingen som helst skillnad i prispengar, träningsbidrag eller annan stöttning till våra aktiva beroende på kön, alla har samma möjlighet till utveckling. Så där ligger vi verkligen i framkant. Genom SkiEquality tar vi nästa steg, där siktar vi på att få fram fler kvinnliga ledare till våra landslag. Det är viktigt att skapa en jämställd organisation, även med mångfald, som speglar samhällets sammansättning, säger Ola Strömberg.


Svenska Skidförbundet genomför varje säsong ett antal tävlingar, därför finns det även ett stort fokus på att skapa hållbara evenemang. Alpina VM i Åre var ett exempel, nästa stora satsning sker under Tour 2020, en ny längdtour som genomförs 15–23 februari i samarbete med det norska skidförbundet.

– Det är ett jättespännande samarbete och projekt, inte minst ur hållbarhetssynpunkt. Deltagare, ledare, journalister med flera kommer transporteras med tåg mellan tävlingssträckorna. En annan nyhet är att män och kvinnor kommer tävla i samma distans under fjälletappen, mellan Storlien och Meråker, vilket normalt inte sker vid längre distanser inom världscupen. Under sträckan kommer det inte finnas några supportstationer, allt för att minska klimatavtrycket. Dessutom kommer vi att jobba för att all mat och dryck ska vara närproducerad. Allt detta och mycket mer kommer innebära att Tour 2020 blir ett av de mest hållbara idrottsevenemangen som någonsin har genomförts, och det på flera plan, säger Ola Strömberg.


Enligt förbundet ska hållbarhet vara en integrerad och naturlig del inom hela organisationen med hög ambitionsnivå, minst i linje med nationella mål och internationella överenskommelser. Arbetet kommer prägla hela verksamheten från medarbetare till samarbetspartners.