Svensk golf stöder Operation: Rädda bina

Svenska Golfförbundet (SGF) uppmanar medlemsklubbar och landets golfspelare att stödja Naturskyddsföreningens kampanj Operation: Rädda bina. Många av landets klubbar har redan insektshotell, vårdar det öppna landskapet eller samarbetar med Foderhjälpen. Men fler behövs.


Mikael Madenteg är ordförande i Björkhagens Golfklubbs ban- och miljökommitté. Klubben arbetar med Botaniska sällskapet i Stockholm för att inventera samt utveckla flora och fauna på och kring banan. Foto: Susanne Persson

– Vi är väldigt glada för att Svenska Golfförbundet ställer sig bakom vår kampanj Operation: Rädda bina. Det betyder mycket att kunskap sprids om vad privatpersoner och föreningar kan göra för den biologiska mångfalden, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.


Med kampanjen vill Naturskyddsföreningen öka kunskapen om hur alla kan vara med och göra räddningsinsatser för bin och andra pollinatörer. Vi är helt beroende av bin och andra insekter då en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem. Gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare, vilket kan få allvarliga konsekvenser för mänskligheten och den biologiska mångfalden.

I Sverige finns 455 golfklubbar med närmare en halv miljon medlemmar. För SGF är det viktigt att ta ansvar för att vårda miljön, de öppna landskapen och världens vackraste idrottsplats. De svenska golfklubbarna bidrar också varje säsong med fem kronor per medlem till Sterf, de nordiska golfförbundens forskningsstiftelse, som bidrar med ny kunskap för en hållbar utveckling av golfanläggningar.


– Det är en självklarhet för oss att vårda miljöarvet. Att göra de här enkla räddningsinsatserna för bina på klubbarna kan betyda stor skillnad. I fjol hjälpte drygt 70 klubbar lokala lantbrukare och hästnäringen genom Foderhjälpen. Den respons vi fick från klubbarna gör att vi också tror på bra effekt för Operation: Rädda bina, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson som också uppmanar klubbarna att engagera sina medlemmar i kampanjen.


Läs mer om Operation: Rädda bina på www.räddabina.nu.