Succéstart för ekonomisk hållbarhet i Handbolls-VM

Ekonomisk hållbarhet är ett av fyra fokusområden inom hållbarhet i Handbolls-VM 2023 i Sverige. Det har börjat bra. På drygt två dagar har 50 000 biljetter sålts – vilket är 22 procent av det totala antalet biljetter!


Handbollslandslagsspelaren Hampus Wanne går på mål.
I januari 2023 arrangerar Sverige VM i handboll för herrar och två dagar efter biljettsläppet var hela 22 procent sålda. I arbetet med VM står fyra hållbarhetsområden i fokus: ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet samt ledarskap. På bilden går landslagsspelaren Hampus Wanne på mål. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Onsdag den första december släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har nästan en fjärdedel av det totala antalet tillgängliga biljetter sålts – vilket förstås ger ett kolossalt klirr i kassan.


– Det är helt fantastiska siffror för oss. Vi vet att handbollslandslaget är oerhört populärt, så vi hade våra förhoppningar. Med det är ändå lite mer än vi vågat hoppats på. När vi startade försäljningen inför vårt VM 2011 sålde vi cirka 500 biljetter de inledande dygnen och inför EM 2020 sålde vi cirka 2 900 biljetter. Nu är vi uppe i 50 000 redan. Den som vill vara säker på att se VM live får skynda sig att boka, säger Krister Bergström, vd för VM-bolaget, i ett pressmeddelande.

I Göteborg, där Sverige spelar under det första gruppspelet (preliminary round) och förhoppningsvis även under det andra gruppspelet (main round), har cirka 28 procent av alla biljetter redan sålts. Och i Malmö, där Danmark kommer att spela, är 24 procent av biljetterna sålda.


– Till den stora finalveckan som avgörs på Tele2 Arena i Stockholm har cirka 13 procent av biljetterna sålts – men där är läktarkapaciteten betydligt större eftersom Tele2 Arena kommer att ta 22 000 åskådare, berättar Krister Bergström.


Som Fritid & Park kunnat berätta tidigare är ekonomisk hållbarhet ett av fyra områden inom hållbarhetsarbetet i VM 2023. De övriga tre är ekologisk och social hållbarhet samt ledarskap – att skapa en långsiktig försörjning och utveckling av ledare för att handbollen ska kunna växa.


Den 11 januari 2023 inleds VM där Polen och Sverige tillsammans står som arrangörer. Totalt deltar 32 lag. De regerande mästarna Danmark samt arrangörsländerna Polen och Sverige är redan klara för VM.


Grupperna i Sverige kommer att spelas i Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Malmö och finalspelet som sagt i Stockholm*. I Jönköping och Kristianstad har biljettförsäljningen ännu inte satt fart eftersom det inte är klart vilka lag som kommer att spela i dessa värdstäder.


* Städerna och arenorna ska formellt godkännas av IHF.