Stressa av tillsammans med barnen

Att få koppla av och koppla bort är det vuxna ofta längtar efter. Men det är också något som barn behöver. Det japanska badhotellet Yasuragi utanför Stockholm har tagit fasta på detta med sitt familjekoncept Yasuragi Kids. Under sommaren öppnar de upp sin anläggning även för de yngsta.


Tid tillsammans – på japanskt vis. Foto: Yasuragi Hasseludden

Under Yasuragi Kids är alla åldrar välkomna och verksamheten anpassas efter barnen. Grunden i Yasuragi handlar om att få koppla av och lugna ned nervsystemet, något som även barn behöver idag.


– Under Yasuragi Kids vill vi erbjuda en plats där barn och vuxna tillsammans kan umgås och vila både kropp och hjärna. Hos oss stänger man av mobiler och skärmar för att uppleva den så viktiga närvaron och närheten. Forskning visar att när vi är tillsammans med våra allra närmaste så sjunker stresspåslagen påtagligt och hjärnan får den vila och återhämtning den så väl behöver, säger Sunniva Fallan Röd, vd på Yasuragi.

Förutom att njuta av det japanska badet med varma källor ute i naturen och till exempel kolsyrebad, ångsaltbastu och bergrumsbad kan barn och vuxna vara med på sushiskola, familjeyoga och klangresa.


– En nyhet inför årets Yasuragi Kids är skogsbad, övningar i närvaro ute i naturen. Japanerna kallar det Shinrin-yoku, något det forskas intensivt om. Det sänker våra stresshormoner, ökar koncentrationen och stärker immunförsvaret. Dessutom är det lekfullt i all sin enkelhet, berättar Calle Strandh, bad- och aktivitetschef på Yasuragi.

Att koppla av är en del av Yasuragi Kids, men det handlar också om att ha roligt tillsammans och bara få vara bortom tävlingar och prestationer. För alla barn mellan 8 och 15 år erbjuds barnanpassade behandlingar. I pysselrummet kan man låta den egna kreativiteten flöda och inspireras av japanska konstarter som origami och kalligrafi. Och inte att förglömma, hela Yasuragi är för många barn som att komma till en annan värld, en liten bit av Japan.


Yasuragi Kids pågår 1 juli – 12 augusti.