Street Art på Sofiero

I utställningen Street Art Garden på Sofiero kombineras den världsberömda street art konstnären Millo sitt säregna uttryck med växter och blommor komponerade av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt.


Millo, street art konstnär från Italien, har skapat en målning som Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt förvandlat till en tredimensionell upplevelse med växter och blommor. Foto: Tina Dalemo

Millo, som egentligen heter Francesco Camillo Giorgino, gör storskaliga målningar i stadsrummet och stilen är konsekvent. Bland hans skissartade svartvita höghus växer mänskliga skepnader, instrument och blommor fram. Startskottet för hans karriär gick 2013, då han vann en viktig konsttävling i Italien. Förstapriset var att måla 13 fasader i ett socialt utsatt bostadskvarter i Turin. Bilder av konstverken spreds, särskilt i USA, och när ett par tongivande tidningar recenserade hans verk fick fler upp ögonen för honom.


Street Art Garden är ett unikt konstnärligt samarbete där besökaren får uppleva kontrasten och samspelet mellan det urbana och naturen. Det är första gången som Millos karaktäristiska muralmålning får en tredimensionell form och det genom Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratts växtinstallationer.

Täcket som ligger över det sovande paret som Millo målat på väggen böljar ut över golvet och är fyllt av blommor och växter.


– Jag tänker på de två karaktärerna så här: de befinner sig mitt i, men ändå långt ifrån den stora staden. Vem som helst kan känna igen sig i dem. Täcket av blommor representerar den här platsen, Sofiero, likt en ö i storstaden, säger Millo.


Sara Bratt har aldrig tidigare jobbat med en installation av det här slaget.


– Millo har ett jättefint budskap som jag gillade från första början. Växterna mitt i det kaotiska stadslandskapet visar hur viktiga de gröna miljöerna är för oss. Och ändå prioriteras de ofta bort, säger hon.

Street Art Garden visas i orangeriet på Sofiero den 25 maj –16 september.