Henrik Stenson utökar satsning på paragolf

Henrik Stenson, Sveriges mest framgångsrike herrgolfare genom tiderna, utökar sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet: Dagläger för personer med funktionsnedsättning som genomförs på sju klubbar i augusti.


#henrikstenson #svenskagolfförbundet #paragolf #stensonhandicamp
Golfstjärnan Henrik Stenson utökar sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet genom dagläger för personer med funktionsnedsättning i åldern 7–15 år som spelar, eller vill börja spela, golf. En satsning som ligger världsstjärnan varmt om hjärtat. Foto: Göran Söderqvist, Svenska Golfförbundet

Daglägret går under namnet Henrik Stenson Paragolf Camp och arrangeras av Svenska Golfförbundet i samarbete med stiftelsen Henrik Stenson Foundation lördagen den 7 augusti på golfklubbarna Malmö Burlöv, Växjö, Borås, Kumla, Botkyrka, Gävle och Umeå. Lägren vänder sig till personer med funktionsnedsättning i åldern 7–15 år, såväl nybörjare som etablerade golfare, och är en utveckling av det pilotprojekt som genomfördes på Kallfors Golfklubb sommaren 2020.


– Från att tidigare mest ha varit en elitsatsning blir det nu en satsning på bredden, säger en glad Henrik Stenson på en digital pressträff hemifrån bostaden i Lake Nona, Florida, och fortsätter:


– Under åren har jag lärt känna många inom paragolfen och det är fantastiskt att se vad golfen kan ge och betyda. Den här satsningen ligger mig varmt om hjärtat.

Samarbetet mellan Henrik Stenson och Svenska Golfförbundet inleddes 2013, när majorvinnaren blev utsedd till Årets Golfare för tredje gången och valde att skänka prissumman på 10 000 kronor till paragolfen – precis som vid tidigare utmärkelser.


Liksom många andra av världsstjärnorna inom golfen har Henrik Stenson skapat sin egen välgörenhetsstiftelse med syfte att hjälpa barn och unga med olika funktionsnedsättningar i Sverige att komma in i och vidare i golfen. Ett sätt för honom att betala tillbaka för allt det golfen givit honom. Helena Brobeck, paragolfansvarig på Golfförbundet, hakade på och frågade om världsstjärnan ville bli ambassadör för förbundets paragolfsatsning. Det ville han.


– Henriks engagemang är fantastiskt och han är en stor inspirationskälla för oss som arbetar med verksamheten, liksom alla som deltar. Med den nya satsningen vill vi inspirera fler med funktionsnedsättning att prova på samt utveckla sin golf och därmed komma i rörelse, träffa nya vänner och utmana sig själva, säger Helena Brobeck.


#henrikstensonfoundation #svenskagolfförbundet #paragolf #stensonhandicamp
Henrik Stenson Foundation skänker specialdesignade golfbilar till golfklubbar med paragolfverksamhet. Bild från Henrik Stenson Paragolfläger i Kallfors förra året. Foto: Göran Söderqvist, Svenska Golfförbundet

Förutom daglägret Henrik Stenson Paragolf Camp på sju platser – där varje klubb får 10 000 kronor för att arrangera dagen – bidrar Henrik Stenson Foundation genom att skänka specialdesignade golfbilar till golfklubbar med paragolfverksamhet (powergolfer och golfskotrar), dela ut stipendiet Årets Paragolfare, möjliggöra träningsläger för paragolfeliten samt i samarbete med Svenska Golfförbundet arrangera en tävling på Folksam Paragolf Tour: Henrik Stenson Paragolf Challenge.

I somras utmanades Henrik Stenson av Marcus Malo, en paragolfare som tränat upp en teknik för att kunna spela med en arm.


– Det var roligt. Jag tyckte att jag hängde med hyfsat ändå, berättar Henrik Stenson som också spelade med en arm.


Den utökade satsningen på paragolf är en del av golfens hållbarhetsarbete, det vill säga visa den nytta golfen bidrar med i samhället, som i sin tur tar utgångspunkt i FN:s globala mål för en hållbar utveckling.


– Vi tar nu ett större krafttag på vårt hållbarhetsarbete och tänker tydligare visa på den stora samhällsnytta golfen bidrar med. Att alla kan spela oavsett nivå och förmåga är en av golfens stora styrkor, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Årets första major, Masters på Augusta i april, blir troligen vårens största utmaning för Henrik Stenson. Banan tillhör inte hans favoriter.


– Jag ska faktiskt återuppta träningen idag och börja slå bollar igen efter en smäll mot revbenen när jag åkte skidor för en dryg månad sedan. Vi har definitivt en hel del jobb att göra på driving rangen den närmaste tiden. Det långa spelet har inte funkat bra alls på ett tag, säger han under pressträffen.


Många stora och viktiga tävlingar återstår att spela i år, förutom de fyra majortävlingarna även OS och Ryder Cup. Silvermedaljören från OS i Rio 2016 vill nog gärna vara med och slåss om ännu en OS-medalj i Tokyo i sommar. En plats i Europas Ryder Cup-lag i september skulle naturligtvis också smaka.


Men dessförinnan ska enligt planerna den unika Europatourtävlingen Scandinavian Mixed på Valda Golf & Country Club utanför Kungsbacka avgöras (10–13 juni). Det är den första golftävlingen någonsin där damer och herrar spelar på liknande villkor, på samma bana och om samma prispott.

Henrik Stenson är tillsammans med sin Florida-granne Annika Sörenstam värd för tävlingen. Sörenstam, som nyligen fyllt 50, kommer sannolikt att spela själv. Återstår att se om även Stenson ger sig in i detta jämställda getingbo.


Närmast ska Henrik kolla in Annikas ”comeback” på LPGA-touren på Lake Nona i helgen. Han kan se 13:e hålet från fönstret i sin bostad.


– Annika har absolut en möjlighet att klara kvalgränsen, bedömer Henrik som själv spelade nio hål med henne före jul.


– Det var inte många fairwaymissar där inte.


Thomas Westlind