Starta längdsäsongen tidigt

I Lofsdalen förstår de vikten och lyckan av att komma igång i tid med längdskidåkningen. Genom det EU-finansierade projektet Lofsdalen Masterplan 2.0 har de fått möjlighet att anlägga ett 1,5 km långt elbelyst spår med en konstsnöanläggning vilket tidigarelägger säsongsstarten.


Sommaren är inte slut men det finns de som redan längtar till gnistrande snö och nylagda spår. Foto: Destination Lofsdalen

– Äntligen, säger projektledaren Torsten Byström. Att erbjuda längdspår tidigt på säsongen har varit en dröm för oss länge. Nu är den verklighet. Det är viktigt för byn att på olika sätt kunna förlänga säsongen. Nu hoppas vi att träningsgrupper kommer hit och försäsongstränar, svenska såväl som utländska.


Förra året byggdes ett vindskydd längs elljusspåret som fungerar som ett kort och enkelt utflyktsmål för familjer med mindre barn som gör längdåkningspremiär. I närheten till elljusslingan har också en varmbonad vallabod byggts för att underlätta och förbättra för längdgästerna.

– Hela elljusspåret, tre kilometer, har rustats med nytt underlag som borgar för bättre snöläggning, så givetvis öppnar vi upp fler kilometrar så snart det bara går, säger Torsten Byström.


Lofsdalen är en snösäker vinterort men lite hjälp av konstsnö på försäsongen är välkommet. Eftersom dagarna är korta under november och december är det en fördel med elljuset, så träningsgrupper kan träna både morgon och sen eftermiddag.


Konstsnöanläggningen är bara en i raden av investeringar för en förbättrad längdupplevelse i Lofsdalen. Genom Lofsdalen Masterplan 2.0 har det även tillkommit en skidbro, skidtunnel, flera vindskydd, en ny vallabod vid Hovärkens spårcentral och en app med spårkartor, spårstatus, öppna pister/nedfarter och sevärdheter.

Lofsdalens spårsystem bjuder på totalt 122 kilometer spår för både skate och klassisk längdskidåkning. Spåren nås från tre spårcentraler samt från nästan alla stugområden i Lofsdalen. De slingrar sig fram från skyddande skogsterräng upp till kalfjället med dess vyer. Spåren i Lofsdalen är avgiftsbelagda och underhålls dagligen.