Start Your Impossible Camp når fler blivande paraidrottare

Den 17-20 januari kommer lägret Start Your Impossible Camp för blivande idrottare till Östersund. Campen arrangeras samma vecka som World Para Nordic Skiing World Cup och ger möjlighet att prova på många olika parasporter.


Rullstolscurling är en av de sporter som deltagarna i Start Your Impossible Camp kan prova på. Bilden är från Paralympics i Vancouver 2010. Foto: Popejon2 (CC BY 2.0)

Start Your Impossible Camp är ett läger för barn, unga och vuxna som är intresserade av att testa parasport eller fortsätta utvecklas i sin befintliga parasport. Varje år arrangerar Sveriges Paralympiska Kommitté sex läger runt om i Sverige för att få personer med en funktionsnedsättning att ta steget in i idrotten oavsett ambitionsnivå.


Campen hålls under ledning av engagerade och kunniga ledare från flera lokala idrottsföreningar som står som medarrangörer av campen. I Östersund erbjuds deltagarna möjlighet att prova på både inomhus- och utomhusidrotter.

– Vi vill skapa möjligheten att utöva sport tillsammans med andra i samma situation och få fler personer att ta del av svensk parasport. Med hjälp av tät kontakt med de lokala klubbarna vill vi skapa en naturlig väg in i föreningslivet och en framtida idrottskarriär. Start Your Impossible Camp har blivit ett viktigt verktyg för oss att nå ut till fler, säger Stefan Jansson, flerfaldig paralympier i rullstolsrugby samt rekryteringsansvarig för Parasport Sverige.


Under campen i Östersund får deltagarna prova på längdskidor, skidskytte, 5-a-side fotboll, paraishockey, rullstolstennis, rullstolscurling samt alpin skidåkning (i Åre).


Utöver deltagare och ledare finns några av Sveriges största stjärnor på plats för att inspirera morgondagens aktiva. Två av de är Maja Reichard, paralympisk guldmedaljör i simning i London 2012 och Zebastian Modin. Zebastian som är hemmahörande i Östersunds SK och svensk silvermedaljör i Paralympics i PyeongChang 2018 ser fram emot att få peppa lägerdeltagarna på hemmaplan:


– Det är jätteviktigt att det finns tillfällen för alla att prova på olika idrotter. Jag älskar ju längdskidåkning men har också hållit på med andra idrotter och ju fler idrotter du får möjlighet att prova, desto större chans att du fastnar för något som du verkligen gillar och som ger dig nya roliga utmaningar och en väg att utvecklas, säger Zebastian Modin.

På campets sista dag arrangeras också en speciell utmaning på Östersunds Skidstadion där Zebastian Modin utmanar sin egen nyblivna ledsagare Emil Jönsson. Tidigare i år har bland annat paralympiern Anna-Carin Ahlquist utmanat Jan-Ove Waldner i bordtennis. Det var en riktigt jämn utmaning och nu hoppas Start Your Impossible Camp på att kunna bjuda på något liknande.