Städning stöttar både miljön och idrottsföreningar

I helgen gick startskottet för Städa Sveriges Städa Kust-projekt med städning från Strömstad till Höganäs. Städningen genomförs för elfte året i ordningen och prognosen i år lutar åt att 2 000 säckar med skräp kommer att plockas i den första omgången av de 89 deltagande idrottslagen och -föreningar. En aktivitet som nu behövs mer än någonsin.


#städasverige #städakust #stöttaidrottsföreningar #ungdomsidrott
Årets Städa Kust-projekt har dragit igång och ger förutom tillskott till klubbkassan för de deltagande föreningarna även en utomhusaktivitet att samlas kring nu när mycket annat ställts in. Foto: Petter Trens

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen och medlemmarna är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön genom att städa sin närmiljö och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer.


Under denna första städhelg längs kusten dominerade plast i olika former bland skräpet, men också en cykeldator och en soffa fanns med bland ”fynden”. Behovet av kuststädning är fortsatt väldigt stort och viljan från föreningslivet att delta är ännu större.


– Vi har fått mycket positiv feedback från föreningsledare om vikten av att kunna samlas kring någon utomhusaktivitet som detta eftersom många cuper, matcher, inomhusaktiviteter blivit inställda. Föreningsledarna har också varit noga med att följa de direktiv vi skickat ut gällande att hålla sig i små grupper och att inte samlas i större gemensamma samlingar, säger Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige.

Kuststädningen fortsätter efter den här omgången med städning längs östkusten och avslutas under september i samband med Strandens Dag. Städa Sverige söker nu fler partners som vill vara med och stötta så att fler föreningar som står på kö får chansen att vara med.


– I den situation Sverige idag befinner sig på grund av utbrottet av Covid-19 ser vi att det är viktigare än någonsin att föreningarna får ett tillskott till klubbkassan, samtidigt som vi skapar ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.