Spring som en väderkvarn

Löparappen ShapeRunner har utvecklats för att lansera sponsorskapet av Ramboll Stockholm Halvmarathon och baseras på fenomenet Figure Running – att springa i figurer med hjälp av mobilens gps-funktion.


Figurformade löprundor i Stockholm designade av Rambolls ingenjörer. ShapeRunner finns att ladda ner gratis i App Store och Google Play.

När Alexine Wirén och Sandra Sasu, trafikplanerare på Ramboll, fick i uppdrag att skapa två löprundor i Stockholm till ShapeRunner lyfte de blicken och tittade på staden ur ett fågelperspektiv. De ville hitta figurer som tydligt kan kopplas till hållbarhet och en hållbar stadsplanering och landade i en väderkvarn och ett barn med en ballong.


– Jag tror rundorna kan vara ett sätt att utforska staden som även passar personer som inte löptränar i vanliga fall. Förhoppningsvis kan de sporra och inspirera fler att röra sig och hitta till nya platser – kanske till och med gå vidare och skapa egna figurer, säger Alexine Wirén.

Att hitta figurerna var en kreativ process. De skrev ut stora kartor och tejpade upp på väggarna. För att inte begränsas av väderstrecken vände de kartorna åt alla möjliga håll. Mönster och figurer framträdde överallt. Det fanns en restriktion – löparrundorna fick inte vara för långa – så ett ulligt får och en ståtlig delfin valdes bort.


– Egentligen hittade vi de figurer vi slutligen valde redan första timmen. Vi såg barnet och väderkvarnen direkt och kom hela tiden tillbaka till dem, säger Sandra Sasu.


Symboliken är tydlig och självklar. Väderkvarnen representerar förnybar energi och att inte slösa på de resurser som finns. Barnet med ballongen står för barnperspektivet som är ständigt närvarande i stadsplaneringen.

– En annan aspekt är att vi arbetar utspritt i staden och att rundorna finns på olika platser. Väderkvarnen tar dig runt Östermalm och delar av Gärdet med Karlaplan som nav medan barnet finns utåt Östberga och Älvsjö. I Stockholm kan man även springa en säl som ligger på Djurgården och en anka som sträcker sig över Gamla stan och Södermalm, säger Alexine Wirén.


ShapeRunner erbjuder löprundor i stadsmiljö på fler platser i landet. I Göteborg finns en löprunda formad som ett eklöv, i Malmö en fågel och i Karlstad en val. I Varberg kan man springa formen av en vindsurfare. I Nyköping är motivet en nyckel, i Umeå en blåval och i Uppsala ett hästhuvud.
Gemensamt för alla rundor är att de är designade av ingenjörer på Ramboll och har anknytning till hållbara samhällen, och invånarna i dem.