Spring som en anka med ShapeRunner

Appen ShapeRunner som Ramboll lanserade lagom till semestern har redan 18 600 nedladdningar i Sverige hittills. Appen får högt betyg och trendar bland hälso- och träningsapparna i AppStore.


Appen ShapeRunner bygger på löprundor som har formen av en figur. Bild ur Rambolls video.

Appen bygger på det internationella fenomenet ”figure running” som går ut på att springa löprundor som bildar figurer på en karta. ShapeRunners löparrundor, som har designats av Rambolls ingenjörer, har bland annat formen av en anka och en krokodil, ett barn med en ryggsäck men även olika föremål. Med hjälp av röststyrning och en karta i telefonen springer löparen rundan i ett förutbestämt mönster.


– Vi är glatt överraskade av det positiva gensvaret och det som känns extra bra är att vårt initiativ kommer så många människor över hela Sverige till godo. Den feedback vi har fått är främst önskemål om rundor i fler städer och det taggar oss så klart, säger Carmen Wargborn, ansvarig för brand experience på Ramboll.

Carmen Wargborn är själv en inbiten löpare och har självklart som mål att genomföra så många som möjligt av löprundorna i appen.


– Det är kul och lite klurigt ibland och jag springer på ställen jag annars inte hade haft en tanke på, säger hon om rundorna.

ShapeRunner är en del i samarbetet med Marathongruppen där Ramboll är titelsponsor till Ramboll Stockholm Halvmarathon. Det är också ett sätt att bidra till att aktivera hela Sveriges löpare, oavsett ambitionsnivå. Löparrundor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Varberg, Umeå, Uppsala, Nyköping, Visby och Karlstad och om användarna får som de vill kommer löparrundor i fler städer att tillkomma.


– Nu hoppas jag att många hänger på i den nya våg av figure running som ShapeRunner har startat. Är man med i vår pågående tävling finns det dessutom startplatser till Ramboll Stockholm Halvmarathon att vinna, säger Carmen Wargborn.