Sportup North boostar kvinnor inom sportnäringen

Fler män än kvinnor startar företag och fler män får också hjälp på sin företagsresa. Nu kliver några framstående entreprenörer fram för att tillsammans med affärsutvecklarna i Sportup North stötta kvinnor i sportnäringen. I mars och april ordnar de Mentors-boosten på tre orter i Västerbotten: Umeå, Skellefteå och Tärnaby.


Felicia Wäyrynen på skotern och Anna Hansson i bakgrunden på XX Freeriders event XX Convention i Saxnäs. Foto: Joakim Kostet

– Det vi har fått hjälp med av Sportup North är att se det affärsmässiga i det vi brinner för. Man ska inte vara rädd att ta hjälp av andra. Alla kan behöva en boost för att ta sig vidare, säger Caroline Ohlsson i XX Freeriders, som tillsammans med Erika Lindblad har skapat Nordens största scooterevent för tjejer.

XX Freeriders är en av de verksamheter som har fått stöd av Sportup North, ett EU-finansierat regionalt samverkansprojekt som jobbar för en jämställd sportnäring i Västerbotten. Nu deltar skoterfantasterna som mentorer i Sportup Norths nya satsning Mentors-boosten.


– Tanken är dels att skapa en givande mötesplats för kvinnliga entreprenörer med företag inom idrott och hälsa, dels att ge fler chansen att ta del av våra stödinsatser. De här företagarna bidrar till att människor får leva hälsosamma och rika liv och det vill vi backa upp, säger Emma Pantze, projektledare på Sportup North.


Att ta sin idé till nästa nivå kan vara hisnande och det är naturligt att tveka som ny företagare, menar hon.


– Att förvandla sin passion till ett heltidsyrke, ett idrottsevent, en innovation, eller en tjänst som andra kan få verklig nytta av – är fullt möjligt. Kanske till och med lättare än många tror. Åtminstone om man slipper göra det helt ensam, säger Emma Pantze.

De medverkande entreprenörerna och företagen i Mentors-boosten är:

  • Kvikkac – Åsa Wikström är innovatören som vann stiftelsen SKAPAs innovationspris 2018 för sin innovation On-Rails.

  • Rivia Sports – Färgstarka träningskläder för träning, fritid och en aktiv livsstil med målet att inspirera och få kvinnor att känna sig starka, stolta och självsäkra.

  • XX Freeriders – Har skapat Nordens största event för skoterintresserade tjejer.

  • Tärnaby Alpint AB – Få skidorter har fått fram så många alpina världsstjärnor som Tärnaby och nu vill den nya konstellationen i Tärnaby Alpint AB lyfta orten till nya höjder.