Sportprofiler ska få ut unga i naturen

Under namnet Team Eliot stöttar tio kända sportprofiler Friluftsfrämjandets satsning på mångfald, ledarskap och ungdomar. I augusti cyklar de Cykelvasan 90, Sveriges största mountainbikelopp med 13 000 anmälda deltagare.

Team Eliot består av Christian Olsson, Emma Igelström, Mehdi Katib, Robert Tennisberg, Christoffer Braw, Bjørn-Sverre Hjellødegård, Robert Kronberg och Frida Nordstrand. Foto: Friluftsfrämjandet

Team Eliot vill sätta fokus på viktiga samhällsfrågor som behöver förändras, såsom ojämlikhet, orättvisor, diskriminering och exkludering. Bakom initiativet står tidigare VM- och EM-medaljören i stavhopp och nuvarande hockeytränaren och coachen Patrik Klüft.

– Målet är att skapa samhällsengagemang och förändring mot en mer inkluderande och rättvis värld samtidigt som den individuella hälsan gynnas, säger Patrik Klüft, grundare Team Eliot.

Att delta i Cykelvasan är ett sätt för Team Eliot att skapa uppmärksamhet och engagemang, i år till förmån för Let's Get Out som är Friluftsfrämjandet Region Mitts utvecklingssatsning för att med natur, friluftsliv och ledarskap stärka ungdomar med olika bakgrund.


– Att värna mångfald och variation i samhället är en nyckel för att skapa ett hållbart samhälle som bygger på förståelse, respekt, nyfikenhet och acceptans. Det är också olikheterna som stärker individer och gör samhällen framgångsrika. Att projektet är till för alla tycker vi därför är en viktig faktor, säger Patrik Klüft.

Teamet har också nyligen sprunget Göteborgsvarvet där alla, utom Patrik själv, kom in under två timmar.

– När vi satt och planerade så kom vi ganska snabbt fram till att ha ett löplopp och ett cykellopp. Sen när vi började prata cykellopp så kom vi snabbt in på Cykelvasan just med Vasaloppets historia, möjligheten att se och uppleva den resan och att vi var taggade på MTB. Känns lite nervöst, inte så många som har cyklat på det sättet så det blir en härlig utmaning och det ska bli otroligt kul, berättar Patrik Klüft.

Teamet som ska cykla Cykelvasan: Christian Olsson, f d trestegshoppare med OS-guld och 3 VM-guld, manager JRS Sports Management Emma Igelström, f d simmare med 4 VM-guld, certifierad PT, instruktör och elitfystränare (Bosön) Mehdi Katib, f d höjdhoppare med 4 SM-guld, projektledare Skanska Teknik Robert Tennisberg, sportjournalist, programledare, kommentator frilans Stefan Erixon, f d bandyspelare med 5 VM-guld, Key Account manager Visam Resources Christoffer Braw, TV-producent TV4-gruppen, främst ishockey och fotboll Bjørn Sverre Hjellødegård, naprapat Athlete’s Care Robert Kronberg, f d häcklöpare med EM-brons, eget företag KronBee som PT Frida Nordstrand, journalist och sportkommentator Viasat Sport Patrik Klüft, f d stavhoppare med VM-brons och EM-silver, hockeytränare och coach