Sovbastu i ombyggt japanskt bad

B A D Efter en omfattande ombyggnation öppnar nu den japanska bad-, spa- och mötesanläggningen Yasuragi utanför Stockholm åter dörrarna. I det nya japanska badet kommer besökarna ännu närmare kärnan i den japanska badhuskulturen. Stillhet, skönhet och harmoni har varit ledord ända sedan starten 1997, och det japanska badet är då som nu grundsten i konceptet Yasuragi. Det nya japanska badhuset har gestaltats av DAP Arkitekter som hämtat inspiration till den nya miljön efter en studieresa till Japan.


– DAP fick i uppdrag att skapa en plats att längta till. För oss på Yasuragi handlar det om att förvalta det japanska arvet och ge framtida generationer en plats där det självklara är att få komma närmare varandets innersta kärna. Varje liten detalj i material, rumslighet och bemötande ska möjliggöra det som är Yasuragi – det som kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa. Själens utandning, säger Sunniva Fallan Röd, vd på Yasuragi.


Uppdraget handlade bland annat om att förstärka den japanska upplevelsen och samtidigt skapa harmoni med svenska traditioner. Bättre flöden och utrymmen för den stora mängden gäster som dagligen besöker Yasuragi har också varit del av utmaningen.

Den gamla LO-byggnaden i betong från 1970-talet där Yasuragi huserar är ritat av den japanska arkitekten Yoji Kasajima. Den hjälpte arkitekterna på DAP att forma ett tydligt koncept där orden tradition, balans, natur, kontrast, njutning, stillhet varit styrande.

– Vi bestämde oss tidigt för att utgå från den råa betongen och de rena linjerna, som tar avstamp i huset. Andra material som använts är svartbetsad ek, ljus ek, mönstrade kakelplattor och metallrastertak i olika mönster, säger Mats Hansson, delägare och kreativt ansvarig arkitekt på DAP.


Precis som tidigare börjar badbesöket med en introduktion till den japanska tvagningen, som alla uppmanas att börja med. Efter den grundliga tvagningen finns det varma källor inne i tvagningsrummet. Här finns även torrbastu och sköna duschar.


Utanför tvagningsrummet möts gästen av en miljö, inspirerad av japanska innergårdar. Här omgärdas innergården, som utgörs av ett varmbad med vatten på 34 till 36 grader, av huskroppar med ett kallbad, ett kolsyrebad och en ångbastu med salt. I anslutning finns även ett större sanarium med en temperatur på 65 till 80 grader och med utsikt mot tallskogen.

Längre in finns ett fotbad i japansk stil med cirka 38-gradigt vatten. Här finns även en sovbastu som håller cirka 43 grader och som har varma stenhällar för avskild vila. Ytterligare avkoppling får gästen i ett bergrum som består av grunda källor och behaglig ljussättning där man ser upp mot berget hela Yasuragi vilar på.


Utöver ett nytt japanskt badhus har det skapats en ny välkomstplats där gästerna tas emot och i anslutning till behandlingsrummen finns nya ytor för avkoppling. Här finns även en ljuddämpad lounge och i anslutning till den en vilolounge där fina japanska teer serveras. Frukt och rawfood serveras i anslutning till den nya veganrestaurangen, Saishoku.


Yasuragi öppnar för allmänheten den 1 januari 2018.