Solnas nya simhall nominerat till internationellt pris

Solnas nya simhall och kontor har nominerats till MIPIM Future Project Awards. Första Parkett, som bidraget kallas, gör det möjligt för en simhall att förverkligas på en plats som på grund av höga byggkostnader annars endast skulle ha möjliggjort kontorsbyggnation.


Lösningen för Solnas nya simhall och kontor är nytänkande och bidrar till både social och ekonomisk hållbarhet. Bild: Strategisk Arkitektur

MIPIM är en internationell fastighetskonferens- och mässa i Cannes som nästa år anordnas för trettionde gången. I tävlingskategorin ”Mix-use” tävlar byggnader och grupper av byggnader som har en mix av användningsområden. Den internationella juryn är intresserad av hur helheten skapar mer än summan av de olika delarna och hur blandningen av användningsområden integreras i en lyckad övergripande design.


Solnas nominerade bidrag går under namnet Första Parkett (Front Row) för att tydliggöra byggnadens fina läge i Arenastaden. Simhallen finansieras delvis genom att omfamnas av en kombination av kontorslokaler och restauranger. Delarna sys ihop i en tegelbyggnad och bildar tillsammans ett landmärke. Byggnaden blir en förlängning av Arenastaden och flätas samman med den närliggande ishallen samt annan service, vilket skapar en naturlig mötesplats.

Byggnaden är ritad av Strategisk Arkitektur och AIX Arkitekter på uppdrag av Fabege och Solna Stad. Genom att tillgodose mänskligt beteende, behov och tjänster sätts det tidigare något lågmälda området i ett nytt, meningsfullt sammanhang som bidrar till god stadsutveckling och socialt hållbar förnyelse. Den öppna byggnaden bjuder in invånare i Solna till träning och rekreation och bidrar samtidigt till utvecklingen av ett attraktivt affärsområde. Projektet är ett gott exempel på hur man kan bygga i städer genom att kombinera offentlig och kommersiell sektor.


Vem som vinner MIPIM Future Project Awards avslöjas i Cannes, 13 mars 2019.